Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că programul acordării cetățenii moldovenești contra investiții nu este un proiect rău, în contextul în care anume Guvernul pe care l-a condus el, pe timpul guvernării PD, a promovat această idee.

Și reprezentanții Guvernului prezenți la ședință au spus că programul de acordare a cetățeniei contra cost reprezintă ”riscurile minore pentru securitatea țării”. De altă părere este deputatul opoziției, Sergiu Litvinenco.

Deputații cred că dacă nu se votează urgent pentru instituirea moratoriului asupra legii cetățeniei prin investiție, aceasta rămâne în vigoare și pune în pericol regimul liberalizat de vize.

După dezbateri, Comisia parlamentară securitate națională s-a reunit într-o ședință ad-hoc și a propus votarea moratoriului în două lecturi, dar scurtarea acestuia până la 1 septembrie curent, în loc de 1 ianuarie 2021, cum prevedea proiectul inițial. Decizia a fost susținută aproape unanim. Deși au votat proiectul de lege, deputații PAS și PPDA au declarat că și-ar fi dorit ca legea cetățeniei prin investiții să fie abrogată. De la debutul programului, în noiembrie 2018, opt străini au primit cetățenia Republicii Moldova contra bani, iar dosarele altor câteva zeci se află în examinare. De la 20 februarie și până astăzi, cât moratoriul a fost inactiv, încă o persoană și-a depus dosarul pentru primirea cetățeniei moldovenești.