Armenia: Premierul denunţă o tentativă de lovitură de stat; Opoziția îi cere să plece pentru a evita un „război civil”
Externe 25 februarie 2021, 17:33 | 1252

Opoziţia din Armenia i-a cerut astăzi premierului Nikol Paşinian să profite de "ultima sa şansă" de a pleca de la putere fără violenţe şi de a evita astfel "un război civil", relatează AFP. Nikol Paşinian a denunţat o tentativă de lovitură militară şi și-a scos susținătorii în Piaţa Republicii din Erevan. Armenia, unde Rusia are amplasată o bază militară, este aliata tradiţională a Moscovei.

Nikol Paşinian a denunţat joi o tentativă de lovitură militară şi l-a demis pe şeful Statului Major, după ce comandamentul armatei a cerut demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă.

Paşinian a calificat că situaţia este "gestionabilă" şi a condus un marş al susţinătorilor săi la Erevan. "Situaţia este tensionată, dar toată lumea este de acord că nu trebuie să existe ciocniri situaţia este gestionabilă", a afirmat premierul, vorbind printr-o portavoce şi mergând alături de sute de susţinători ai săi pe străzile capitalei armene. "Nikol - prim-ministru!", au scandat simpatizanţi ai premierului, adunaţi în jurul său.

"Trebuie să evităm confruntările. Există o atmosferă de fraternitate în Armenia"', a insistat Nikol Paşinian în timpul manifestaţiei de joi. Sosit la putere în 2018, Nikol Paşinian a exclus până acum demisia. Premierul armean se află de mai multe săptămâni sub presiunea opoziţiei, care îi cere demisia, considerându-l responsabil pentru înfrângerea militară a Armeniei în faţa Azerbaidjanului în toamna anului trecut în conflictul din Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate de etnici armeni. Această înfrângere a fost percepută de armeni drept o umilinţă naţională. "Considerăm că aceasta este o chestiune exclusiv internă a Armeniei - aliatul nostru foarte important și apropiat în Caucaz", a reacționat Kremlinul prin purtătorul de cuvânt Dmitrii Peskov. ”Kremlinul urmărește cu neliniște situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov. Armenia, unde Rusia are amplasată o bază militară, este aliata tradiţională a Moscovei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie