Furie și durere în Rusia
Externe 28 martie 2018, 15:38 | 5233

Furie și durere în Rusia, în urma tragediei de la Kemerovo. Anchetatorii vorbesc despre nereguli grave în funcționarea centrului comercial, iar autoritățile încearcă să tăinuiască informațiile cu privire la cei morți. Mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe orașe din țară, inclusiv Moscova. Acolo, lumea cere demisia președintelui Vladimir Putin.

O mulțime de oameni, majoritatea copii, sunt în continuare dați dispăruți în centrul comercial din Kemerovo. Rudele victimelor au decis să acționeze și au întocmit o listă proprie a celor arși. Localnicii susțin că numărul celor morți ar trece de o sută, nu doar 64, cum afirmă oficialii ruși, iar în ruinele mall-ului ar fi încă peste 70 de oameni. Dintre corpurile neînsuflețite, găsite, doar 25 au putut fi identificate până acum.

Autoritățile ruse sunt acuzate de indiferență și că ascund adevărul. Părinții micuților, care au decedat în incendiu, spun că pompierii nu le-au permis să salveze lumea din cinematografele blocate.

Tragedia din Kemerovo a declanșat un val de proteste în toată Rusia. Mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe orașe, inclusiv Moscova. Ei cer dreptate și spun că nu vor renunţa la proteste până când vinovaţii nu vor fi pedepsiţi. În timpul manifestațiilor s-a cerut demisia președintelui Putin, care recent a câtștigat un nou mandat.

O acțiune de protest a avut loc și la St. Petersburg, unde mulțimea a denunțat conducerea țării, pe care o consideră responsabilă pentru tragedia din Kemerovo.

Între timp, ancheta preliminară a scos la iveală nereguli extrem de grave atât în construcţia, cât şi în funcţionarea centrului comercial, unde au murit oameni. Focul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit şi s-a extins în doar câteva minute, din cauza materialelor de construcție de proastă calitate. Mall-ul, deschis în urmă cu cinci ani, în locul unei foste fabrici, funcţiona fără autorizaţia pompierilor. Din motive necunoscute, deocamdată, un paznic oprise alarma de incendiu, iar uşile de evacuare erau blocate, în timp ce planul de evacuare nu putea fi pus în practică. Individul, care are studii de bucătar, a fost reținut. Alți patru suspecți, între care persoana care închiria spaţiul unde s-a declanşat incendiul, precum şi directorul societăţii care administra centrul comercial, au fost și ei arestați.

Opinia ta contează. Comentează!