Detalii despre captura record de heroină: Provenea din Iran și tranzita Ucraina și Moldova pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene
Social 23 iunie 2021, 17:05 | 951

Procurorii dau detalii în dosarul ”captură record de heroină”. Drogurile, 235 de kilograme, au fost aduse din Iran prin Ucraina, erau depozitate la Chișinău, iar destinația finală era Europa. Capul grupării este un cetățean al Turciei, aflat acum în arest preventiv. În schemă au fost implicați trei cetățeni ai Republicii Moldova. Alte două persoane reținute au fost eliberate pentru că nu s-a dovedit implicarea lor.

Potrivit anchetei, capul grupării criminale, originar din Turcia, avea un business legal în Republica Moldova - importa materiale de construcții din Iran, pe cale maritimă, iar din Rusia pe cale terestră. Suspiciuni privind ilegalitatea în afaceri au apărut în decembrie 2020. Pentru a urmări calea drogurilor, autoritățile de la Chișinău au colaborat cu cele ucrainene, a precizat într-o conferință de presă Ion Caracuian, șeful Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale.

ION CARACUIAN procuror șef PCCOCS: "În cadrul investigațiilor s-a stabilit că marfa este de origine și de import, din Iran, care a pătruns pe cale maritimă pe teritoriul Rusiei. Din Rusia, prin Ucraina, și depozitată în Republica Moldova."

Descinderile au avut loc în seara zilei de 18 iunie curent. Potrivit lui Ion Caracuian, au fost reținute șapte persoane, dar două au fost eliberate. Alte cinci persoane, între care doi cetățeni turci, au primit arest preventiv. Capul grupării era un turc. El acționa singur, doar uneori era ajutat de un complice, și el din Turcia. Acesta se află în arest preventiv.

ION CARACUIAN procuror șef PCCOCS: "Acest figurant de origine turcă, pe toată perioada investigațiilor era destul de prudent, preponderent acționa independent. În cazul în care apela la anumite persoane să-l ajute, ajutorul era de scurtă durată și imediat întrerupea orice legătură."

Cele cinci persoane reținute în dosar nu-și recunosc vina și profită de dreptul de a păstra tăcerea. Drogurile capturate sunt acum la expertiza chimică. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor complicilor, inclusiv a celor din spatele schemei. Persoanele implicate riscă până la 15 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie