Donald Trump s-a angajat să restabilească ordinea, ameninţând că va desfăşura armata
Externe 2 iunie 2020, 15:29 | 682

Donald Trump s-a angajat să restabilească ordinea, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane. Pentru a stăpâni confruntările în care s-au amestecat manifestanţi, infractori şi forţe anti-revoltă, soldaţii Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în mai mult de 20 de oraşe, într-un climat de tensiune nemaiîntâlnit din anii 60 ai secolului trecut.

Ca răspuns la aceste tulburări sociale, Donald Trump a anunţat luni pe un ton marţial desfăşurarea a “mii de soldaţi puternic înarmaţi” şi de poliţişti la Washington, pentru a pune capăt “revoltelor” şi “jafurilor”.

Este o decizie controversată din punct de vedere juridic, dar șeful Casei Albe a invocat o lege din 1807, care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul Statelor Unite, însă este de așteptat ca guvernatorii, cel puțin cei democrați, să nu accepte desfășurarea de trupe federale pe teritoriul statelor pe care le conduc, scrie AFP. „Toți americanii au fost afectați și revoltați pe bună dreptate de moartea brutală a lui George Floyd”, a spus președintele, promițând că se va face dreptate și că moartea lui George Floyd nu a fost în zadar. Însă, a adăugat președintele, memoria lui Floyd nu trebuie întinată de o mulțime înfuriată.

Este prima declarație publică, pe care o face șeful Casei Albe după moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit în timp ce era în custodia poliției. Protestele antirasism care au urmat acestui incident au escaladat și au dus, într-o săptămână, la o criză socială care s-a extins în întreaga țară și care s-a suprapus peste criza sanitară și cea economică apărute în urma pandemiei. Protestele pașnice de la început au degenerat într-o descătușare a furiei colective, cu scene de violență și jafuri ce au determinat autoritățile să ia măsuri de sporire a securității. Chicago, Denver, Los Angeles, Salt Lake City, Cleveland, Dallas şi Indianapolis au impus restricţii de circulaţie, potrivit Agerpres. 

Opinia ta contează. Comentează!