Duminică, mai mulți creștini din Dereneu au venit să se închine la icoana din Grecia, pe care a adus-o din București preotul Florin Marin, adept al Mitropoliei Basarabiei. Credincioșii spun că au auzit despre Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni la radio, într-un spot publicitar.

Pentru a vedea icoana, care se consideră a fi făcătoare de minuni, unii oameni au venit de la zeci de kilometri distanță. Ei spun că au fost invitați de către preotul Florin Marin.

FLORIN MARIN, preot biserica din Dereneu: "- Ați invitat oaspeți? - Ei de bună credință vin toți. - Ei zic că au fost invitați. - Nu, dacă să îi invităm, trebuie să chemăm o țară întreagă. - Cum ați adus icoana în condiții de pandemie, pentru că se circulă mai complicat? - Da nu este complicat, se circulă cu pașaport de serviciu. Cineva cu pașaport de serviciu a adus-o până la București și de acolo am luat-o eu."

Enoriașii bisericii din subordinea Mitropoliei Moldovei îl acuză pe preotul Marin Florin că ar fi adus o icoană falsă.

Florin Marin nu ascunde faptul că din Grecia este o copie, dar afirmă că relicva nu este falsă.

FLORIN MARIN, preot biserica din Dereneu: "Cred că nu este întâmplător venirea aici, pe această colină a icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, o copie a unei icoane, o copie din Sfântul munte din Vatoped. - Uni credincioși din cealaltă biserică spun că e una falsă. - Săracii de ei. Cum poți să spui despre o icoană că este falsă? Mi-e milă de ei."

Pe durata slujbei de duminică, mulți oameni au cam uitat să respecte măsurile de protecție pe timp de pandemie, chiar dacă preotul spune că le amintește mereu să facă acest lucru.

În satul Dereneu activează două biserici, în aceeași ogradă. Una a Mitropoliei Basarabiei, iar alta - a Mitropoliei Moldovei. Conflictul de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu a izbucnit în urmă cu mai bine de doi ani, când preotul Florin Marin a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. De atunci, sătenii s-au împărțit în două tabere.