Șefii de la DGE, Tineret și Sport spun că transferul salariilor a întârziat din cauza calculelor contabile
Social 25 ianuarie 2021, 17:21 | 935

Deși urmau să-și primească salariile încă la începutul lunii ianuarie, abia astăzi, profesorilor din municipiul Chișinău le-au fost transferați banii pe carduri. După sărbătorile de iarnă, mulți au fost nevoiți să împrumute bani ca să aibă de cheltuială până a-și primi lefurile, iar alții au scos de la ciorap ce mai aveau adunat pentru zile negre. Șefii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport spun că transferul salariilor a întârziat din cauza calculelor contabile de la început de an.

ION POPOV, director la L.T. "Mihail Sadoveanu" din Chișinău: "De obicei, salariile le primeam în data de 5 - 6 - 7 a fiecărei luni, însă, astăzi avem data de 25 și, cu jumătate de oră în urmă, au fost transferați banii pe conturi la colegi. Practic, pentru profesor, unica sursă este salariul și dacă nu vine la timp, să știți că sunt probleme, pentru că au de plătit facturile. Vin și întreabă, domnule director ce se întâmplă, care este problema? Este un disconfort. Nu trebuie să ascundem acest lucru. Dacă pretindem că suntem o țară europeană, ar fi de dorit să se achite salariile la timp."

OLGA BORZIN, profesoară de chimie la L.T. "Mihail Sadoveanu" din Chișinău: "Foarte greu m-am descurcat. Spre fericirea mea am crad credit cu 20 de mii de lei și aproape jumătate din ei i-am cheltuit. Acum trebuie să achit înapoi cu o rată de 16 lei la mie. Acum calculați câți bani trebuie să pun eu înapoi din cauză că s-a reținut salariul. Nu este bine, nu este plăcut, pentru că noi, ca pedagogi trebuie să ne luăm și materiale. Dacă mai întârzie și salariile, unde ne ducem noi?. Este unica sursă de venit și este un salariu mic, care nu este dat la timp. Este foarte dificil."

LEONID SIMION, profesor de istorie la L.T. "Mihail Sadoveanu" din Chișinău: "Destul de complicat. Ca și orice cetățean avem de achitat facturile. Eu personal nu am credite, dar sunt colegi care au de achitat creditele la timp. Astfel, am întâmpinat anumite dificultăți, din cauza neachitării salariilor la timp, conform codului muncii. Eu personal am avut niște bani economisiți și acum i-am folosit, dar cunosc colegi care au fost nevoiți să împrumute. Ar fi cazul ca, noi, salariații, indiferent de funcție, să primim salariile la timp, conform legislației în vigoare."

În cele din urmă salariile au fost achitate. Autoritățile spun că întârzierea lefurilor după sărbătorile de iarnă nu este o noutate. Această situație se repetă în fiecare an.

ANDREI PAVALOI, șef interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport: "Este o situație ca în fiecare an. La început de an sunt rețineri de salariu ținând cont de faptul că urmează să fie amplasat bugetul în sistem. - Au fost preîntâmpinați profesorii? - Sigur. Am făcut o postare pe frupul de viber al directorilor și am preîntâmpinat toată lumea că salariul pentru luna decembrie va veni în ianuarie mai târziu ca de obicei."

Momentan, în municipiul Chișinău activează peste 9.200 de cadre didactice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie