Mike Pompeo se află în Georgia pentru a duce sprijinul său în favoarea suveranităţii acestei ţări
Externe 18 noiembrie 2020, 15:25 | 731

Mike Pompeo se află în Georgia pentru a duce sprijinul său în favoarea suveranităţii acestei ţări, într-un moment în care Rusia îşi extinde influenţa în Caucaz, transmite AFP. Secretarul de stat Pompeo nu are prevăzute întâlniri cu partidele de opoziţie, dar urmează să discute cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema justiţiei, le-a declarat jurnaliştilor un înalt responsabil american.

Secretarul de stat vrea să sublinieze sprijinul său faţă de suveranitatea Georgiei', a precizat responsabilul citat, amintind că 20 la sută din ţară este ocupată de ruşi, cu referire la regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa după războiul din 2008.

În Georgia, Mike Pompeo va încerca să atenueze tensiunile politice declanşate de alegerile legislative de la 31 octombrie, câştigate la limită la partidul la putere, ”Visul Georgian”, a menţionat un al doilea responsabil american. Forţele de opoziţie denunţă un scrutin fraudat, refuză să intre în parlament şi cer repetarea alegerilor.

Pompeo nu are prevăzute întâlniri cu partidele de opoziţie, spre marele lor regret, dar urmează să discute cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema justiţiei, a precizat sursa citată.

Secretarul de stat şi-a calibrat întâlnirile pentru a arăta un sprijin nu în sens politic, ci către instituţii, guvern, către Georgia ca partener diplomatic', a indicat primul responsabil american citat de AFP. La Tbilisi, Mike Pompeo s-a întâlnit cu preşedintele Georgiei, Salome Zurabșvili, cu premierul Ghiorghi Gaharia şi cu ministrul de Externe, David Zalkaliani. Mike Pompeo va pleca în cursul după-amiezii spre Israel, următoarea etapă a turneului său în Europa şi Orientul Mijlociu, scrie AGERPRES

Opinia ta contează. Comentează!