Administrația de la Ankara a decis să oprească temporar ofensiva în Siria
Externe 18 octombrie 2019, 16:22 | 850

Acord de încetare a focului în nord-estul Siriei. În urma discuțiilor cu Washingtonul, Administrația de la Ankara a decis să oprească temporar operațiunile militare îndreptate împotriva kurzilor. Aceștia au cinci zile la dispoziție pentru a se retrage de la frontiera cu Turcia. Deocamdată, nu este clar dacă și milițiile kurde vor respecta înțelegerea.

Armistițiul a fost anunțat de către vicepreședintele american, Mike Pence, la finalul convorbirilor pe care le-a avut la Ankara cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Autoritățile de la Ankara au confirmat armistițiul, dar atenționează că e prea devreme de vorbit despre oprirea definitivă a ofensivei. Acuzat anterior că i-a lăsat de izbeliște pe kurzi, care au luptat alături de forțele americane împotriva Statului Islamic, Donald Trump a salutat încetarea focului și i-a elogiat, din nou, pe foștii aliați.

Deocamdată, nu este clar dacă luptătorii kurzi vor ține cont de înțelegerea dintre Washington și Ankara și îi vor permite armatei turce să-și atingă obiectivul de a ocupa teritoriul de 30 de kilometri de la frontiera turco-siriană, pe care kurzii îl controlează în prezent. 

Opinia ta contează. Comentează!