Circa 78% din cei 700 de mii de solicitanți de compensații vor beneficia de compensații maxime în facturi la energie
Social 1 decembrie 2022, 16:40 | 685

Aproape 80% din cei 700 de mii de solicitanți de compensații au fost încadrați în categoria ”vulnerabilitate foarte ridicată” și vor beneficia de compensații maxime la plata facturilor. Aceștia vor plăti 12 lei pentru gaze, trei lei și 80 de bani pentru curent și 1 450 de lei pentru o gigacalorie. Cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate în care au fost încadrați pot scrie o solicitare de revizuire în adresa Ministerului Muncii.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare protecție socială, Dan Perciun, 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria ”vulnerabilitate foarte ridicată”, 12% - în categoria ”vulnerabilitate ridicată”, 5% - în categoria ”vulnerabilitate medie”, 2 la sută - în categoria ”vulnerabilitate scăzută”. Un procent din populație nu va primi compensații, fiind considerate persoane ”non-vulnerabile”.

Din 600 de mii de consumatori casnici, care se încălzesc în perioada rece cu gaz, pe platforma pentru compensații s-au înscris aproximativ 420 de mii de oameni. Respectiv - 30% vor fi automat încadrați în categoria ”vulnerabilitate medie”. Din cei 180 de mii de consumatori, care au încălzire centralizată s-au înregistrat pe platformă 102 mii de cetățeni. Ceilalți, la fel, vor primi categoria medie de vulnerabilitate, precizează Dan Perciun.

Cetățenii care s-au înregistrat pentru compensații își pot afla categoria de vulnerabilitate energetică pe site-ul compesatii.gov.md, verificând „cabinetul personal”, unde este afișată informația. Mărimea compensațiilor depinde de categoria de vulnerabilitate în care este încadrată familia, calculată după veniturile, componența familiei și cheltuielile prognozate pentru energie în perioada rece a anului. Oamenii urmează să fie informați și prin SMS și email despre categoria în care au fost încadrați, precizează autoritățile.

Opinia ta contează. Comentează!