Cea mai mare parte a creditelor luate de cetățeni și companii în ultimul an au mers pentru consum și finanțarea consumului
Social 19 august 2022, 20:04 | 847

Avem o economie de consum în care și persoanele fizice, și agenții economici iau credite pentru satisfacerea nevoilor imediate ale populației, nu pentru dezvoltarea industriei sau infrastructurii. Este principala concluzie a unei noi analize economice a expertului Veaceslav Ioniță, care a avut ca temă ”Creditarea agenților economici de către sectorul bancar”.

Veaceslav Ioniță atenționează că în 2021, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, creditarea netă a agenților economici a fost negativă - de minus 700 de milioane de lei. Altfel spus, agenții economici au ținut mai mulți bani în bănci, decât s-au împrumutat pentru investiții.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă în mod normal, populația depune banii la bancă și banii economisiți de populație se duc pentru finanțarea proiectelor economice, noi anul trecut am avut situația în care agenții economici au sustras banii din investiții, i-au pus la bancă și populația a luat credite ca să consume banii. În loc ca banii populației să meargă în investiții, banii din investiții au mers spre populație pentru consum. Așa ceva nu a fost niciodată în istoria noastră și, cel mai probabil, nu va mai fi niciodată."

În acest an situația s-a schimbat însă esențial. Creditarea netă a agenților economici s-a îmbunătățit cu 3,4 miliarde de lei. Adică, întreprinzătorii și companiile au început să ia din nou bani din bănci pentru dezvoltarea proiectelor investiționale. În același timp, după ce Banca Națională a majorat rata de bază, persoanele fizice au început să se împrumute mai puțin de la bănci, astfel micșorându-se împovărarea populației cu noi datorii.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă vă uitați atent, anul trecut împovărarea cu datorii a populației și a agenților economici creștea cu 892 de milioane de lei în fiecare lună, dintre care dominantă era populația cu 550 de milioane de lei datorii mai multe în fiecare lună, iar agenții economici - cu doar 343 de milioane. În acest an noi avem o situație inversă. După ce Banca Națională a înăsprit politica monetară, în medie volumul de împrumuturi noi sau de creștere a gradului de împovărare s-a redus comparativ cu anul trecut și a ajuns la 640 de milioane de lei pe lună. Însă, s-a redus din contul populației."

Veaceslav Ioniță atenționează că, în ultimele 12 luni, volumul de credite luate de populație și agenții economici a crescut cu zece miliarde de lei, dar aproape toți acești bani au mers pentru consum și finanțarea consumului, nu pentru investiții și dezvoltare. În plus, deși populația nu mai împrumută masiv de la bănci, tot mai mulți cetățeni împrumută din surse mult mai riscante...

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Populația fuge acum de la bănci la sectorul nebancar. Iar în sectorul nebancar avem acum o situație de intermediere - el vine și ea credite de la bănci și le oferă populației cu bani mult mai scumpi. De fapt, primul efect nedorit al politicii Băncii Naționale este faptul că populația a căzut acum pe mâna companiilor nebancare, care până la urmă iau bani tot de la bănci."

Singurul semnal pozitiv privind creditarea populației este că, în ultima jumătate de an, tot mai multe persoane fizice au luat împrumuturi de la bănci pentru a începe o activitate economică, nu pentru consum.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie