În cursul unei întâlniri cu presa, Zelenski a afirmat că în cursul convorbirii telefonice cu Donald Trump a urmărit organizarea unei întâlniri ulterioare şi a cerut cu acea ocazie Casei Albe să-şi schimbe retorica asupra Ucrainei, percepută ca o ţară coruptă. 'I-am spus: uitaţi-vă la noi, arătăm oare ca nişte oameni corupţi?', a afirmat preşedintele ucrainean.

Programul de ajutor militar 'fusese blocat chiar înainte de convorbirea noastră şi noi nu am abordat acest subiect. Nici măcar nu ştiam de aceasta' , a spus Zelenski, vorbind într-o conferinţă de presă maraton susţinută în zona de restaurante a unui mall din Kiev.

Zelenski, fost actor de comedie ales preşedinte în aprilie, a insistat că discuţia sa telefonică cu Donald Trump 'nu a avut nicio legătură nici cu armele şi nici cu Burisma', compania energetică ucraineană la care a activat un timp fiul lui Joe Biden pe vremea când acesta era vicepreşedinte, în prezent candidat la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA.

'Voiam să-l fac pe Trump să vină în Ucraina', a asigurat Volodimir Zelenski.

Deblocarea unui ajutor militar de mai multe sute milioane de dolari către Ucraina, cu scopul de a contracara 'agresiunea rusă', a fost suspendată la începutul verii, iar puţin mai târziu, la 25 iulie, Donald Trump a avut un apel telefonic cu Zelenski.

Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul american a cerut Ucrainei, în cadrul acestei convorbiri telefonice, să ancheteze asupra fiului rivalului său democrat, în timp ce Kievul clasase dosarele legate de Burisma.

În opinia democraţilor, preşedintele american a încercat atunci să şantajeze Kievul cu ajutorul militar pentru ca acesta să-l destabilizeze pe rivalul său politic printr-o investigaţie, o formă de ingerinţă (străină) în campania electorală care este interzisă de legislaţia americană.

Ajutorul militar pentru Ucraina a fost deblocat în cele din urmă la 11 septembrie.

La începutul lunii octombrie, Parchetul ucrainean a ordonat reexaminarea dosarelor clasate în trecut şi implicând grupul de gaze Burisma, doar că acestea nu par să-l vizeze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, care intrase în 2014 în consiliul de administraţie al companiei respective.

Pe fondul acestor suspiciuni, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea duce la declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump.