Tratatul New Start este ultimul tratat major dintre SUA și Rusia și limitează arsenalele nucleare ale celor două ţări
Externe 22 ianuarie 2021, 20:04 | 809

Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a Tratatului de limitare a armelor nucleare strategice, încheiat între Statele Unite şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie. Kremlinul a salutat intenţia lui Biden, dar aşteaptă propuneri concrete din partea Washingtonului, anunță purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

JEN PSAKI purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: "Statele Unite dorește o prelungire de cinci ani a tratatului New Start. Președintele este de acord că acest tratat este în interesul Securității Naționale a SUA. Această prelungire este binevenită în contextul relației actuale contradictorii cu Rusia. New Start este singurul tratat în vigoare care constrânge forțele nucleare rusești și este o ancoră a stabilității strategice dintre cele două țări."

În paralel, președintele Joe Biden a solicitat comunității de informații o analiză profundă în câteva subiecte de interes major, la nivel mondial, legate de Rusia.

JEN PSAKI purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: "Președintele le-a solicitat serviciilor americane de informaţii o examinare generală a recentului atac cibernetic asupra SolarWinds imputat Moscovei, a eventualelor ingerinţe în alegerile prezidențiale din 2020, precum şi a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, dar și a presupuselor recompense pentru soldații americani din Afganistan."

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este important de văzut ce detalii propune cealaltă parte. Sub preşedinţia lui Donald Trump, Statele Unite au pus condiţii pentru reînnoirea tratatului, dar Rusia a respins această abordare.

Opinia ta contează. Comentează!