Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pandemia de coronavirus accelerează
Externe 24 martie 2020, 21:44 | 997

Organizaţia Mondială a Sănătăţii constată o ”foarte mare accelerare” a numărului de infectări cu noul coronavirus în Statele Unite, care au potenţialul de a deveni noul epicentru al pandemiei, transmite Reuters. Organizația a avertizat că, în lume, pandemia se accelerează, fiind confirmate peste 380 de mii de cazuri. 16 mii de persoane au decedat.

În Italia, unde sunt cele mai multe decese, a fost tratat primul pacient infectat cu COVID-19. Bărbatul de 38 de ani, pe care medicii îl considerau primul pacient infectat cu noul coronavirus în Italia, s-a vindecat și a fost externat din spital. El a vorbit cu jurnaliştii despre experienţa prin care a trecut şi le-a cerut tuturor să stea acasă, pentru a evita transmiterea virusului. Diagnosticat pe 21 februarie, Mattia şi-a infectat soţia gravidă şi alţi apropiaţi, printre care şi pe tatăl său. Acesta din urmă a murit din cauza complicaţiilor provocate de coronavirus.

Autoritățile din Italia au anunțat luni seara că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 601 decese din cauza Covid-19, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de morți în raport cu bilanțul de duminică, când, la fel, se înregistrase o ușoară ameliorare comparativ cu ziua precedentă 651. Ieri, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat într-o conferință de presă că pandemia accelerează, iar acum încă este posibil să „schimbăm traiectoria”. El a spus că solicitarea pentru ca oamenii să rămână acasă și alte măsuri de distanțare fizică au fost un mod important de încetinire a răspândirii virusului, dar le-a descris ca fiind „măsuri defensive care nu ne vor ajuta să câștigăm”.

În Franța, restricțiile sunt mai dure, începând de astăzi, a anunțat prim-ministrul Edouard Philippe.

Iar premierul britanic Boris Johnson a decretat luni izolarea la domiciliu a populaţiei din Regatul Unit pentru cel puţin trei săptămâni cu scopul de a opri răspândirea pandemiei noului coronavirus care a făcut mai mult de 300 de morţi în ţară.

Adunările cu mai mult de două persoane sunt interzise, iar magazinele care nu vând produse de primă necesitate, precum şi lăcaşurile de cult, vor fi închise publicului. Mai mult, premierul a avertizat că poliția va interveni atunci când regulile nu sunt respectate prin posibilitatea de a acorda amenzi și a dispersa mulțimile. Iar Spania a anunțat marți un nou record de decese, 514 în doar 24 de ore, o creștere cu 24 de procente față de ziua precedentă. Bilanțul total al morților a urcat astfel la 2.696. Întrucât companiile de pompe funebre nu mai fac față numărului uriaş de victime provocat de coronavirus, „Palatul de Gheaţă” din Madrid va fi transformat în morgă în perioada pandemiei. China a raportat marți 78 de cazuri de COVID-19, 74 dintre care sunt importate din străinătate, provocând temeri legate de un nou val de contagiune.

În Brazilia, populația ia măsuri drastice pentru respectarea carantinei. Găștile de criminali și interlopi au transmis un mesaj pentru cei care nu respectă autoizolarea. Aceștia au amenințat că vor patrula străzile din câteva localități de la periferia metropolei Sao Paolo. Un portal de știri din Rio de Janeiro titrează un mesaj în portugheză care circulă pe rețelele sociale.

Opinia ta contează. Comentează!