Pe peretele bibliotecii din Brătușeni au fost afișate bannere imense cu portretele lui Stalin
Social 7 septembrie 2020, 20:12 | 1349

Peretele bibliotecii din satul Brătușeni, Edineț, a fost dominat, timp de zece zile, de portretele dictatorului Iosif Stalin și ale unor mareșali ai Armatei Sovietice. Autoritățile locale susțin că au marcat astfel împlinirea a 75 de ani de la capitularea Germaniei hitleriste. ”Nu este corect! Suntem acum un stat independent”, spun revoltați unii săteni, în timp ce alții continuă să-l venereze pe Stalin și pe cei, care au sprijinit regimul bazat pe teroare.

Imagina lui Iosif Stalin, dar și ale 14 mareșali sovietici, au stat zece zile pe un perete al bibliotecii din sat, care se află chiar la intrarea pe teritoriul bisericii din Brătușeni. Portretele au fost montate pe 24 august, iar pe 2 septembrie au fost scoase.

MIHAIL ANDRUH, primarul comunei Brătușeni: "Scopul a fost ca oamenii să-și aducă aminte că a fost război, că Moldova a fost eliberată, pe 24 august 1944, de ocupanţii fascişti.Da, noi condamnăm deportările staliniste de după război, dar nu trebuie să uităm că a Uniunea Sovietică are cel mai mare merit în zdrobirea fascismului."

Potrivit primarului de Brătușeni, fotografiile au fost montate de organizația „Чтобы помнить”, după ce șeful acesteia ar fi cerut opinia sătenilor. Majoritatea a salutat ideea, spune liderul grupului de inițiativă, Anatoli Stici.

ANATOLII STICI, membru al organizației „Чтобы помнить”: "Noi știm că locuitorii nu sunt împotrivă.Cu preotul ne-am consultat. L-am întrebat dacă nu-l va deranja că le punem vis-a-vis de biserică, iar el ne-a răspuns: doar nu sunt artiști, sunt eroii, care au luptat pentru noi.Din banii noștri au fost puse aceste panouri. Am strâns de la fiecare, iar soțiile acasă ne ceartă."

Anatoli Stici nu vede o problemă în venerarea dictatorului Stalin, chiar dacă mulți locuitori din Brătușeni au trecut prin ororile deportărilor.

ANATOLI STICI, membru al organizației „Чтобы помнить”: "Noi nu negăm că în timpul lui Stalin au fost deportări dar tematica acum nu este deportările, dar ziua victoriei de pe 9 mai, 3 septembrie - ziua victoriei în al doilea război mondial, și de asta oamenilor care au câștigat trebuie să le dăm ce merită. Știți care a fost greșeala noastră? Că nu am scris „comandanți de front”."

Stici promite că la anul va pune mai multe fotografii...

ANATOLI STICI, membru al organizației „Чтобы помнить”: "O să mai punem Churchill, Charles de Gaulle, care au participat în al doilea război mondial. Nu a fost cu tentă politică? Nu, absolut nimic."

Parohul bisericii „Sfânții Apostoli Petru și Pavel”, Victor Babisanda, a evitat să ne spună dacă afișarea lui Stalin, care a ordonat și uciderea a mii de preoți, călugări și călugărițe, s-a făcut cu sau fără permisiunea lui.

Unii locuitori din Brătușeni sunt însă de altă părere. Elena Ursu are 80 de ani. Când avea 8 ani, ea a fost deportată împreună cu toată familia.

Femeia își amintește de acele timpuri cu durere...

Bătrâna spune că fotografiile lui Stalin și altor complici, afișate pe perete, reprezintă o ofensă pentru ea. De aceeași părere sunt și alți localnici, care spun că au rămas surprinși când au văzut imaginile.

Totuși, sunt persoane care și până astăzi continuă să-l venereze pe Stalin.

Tot în comuna Brătușeni, în fața primăriei, stă până azi și bustul lui Vladimir Lenin, iar principala stradă din localitate poartă aceeași denumire. Acesta nu este singurul drum, care aduce aminte de perioada sovietică.

Comuna Brătușeni are 4.300 de locuitori. 70 la sută dintre aceștia sunt vorbitori de limba rusă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie