Zinaida Plămădeală produce culturi și legume ecologice într-o seră hidroponică modernă în orașul Călărași
Social 11 august 2022, 20:25 | 5268

Unii fug de la pământ, dar ea îl valorifică. Vorbim despre Zinaida Plămădeală, care produce culturi și legume ecologice într-o seră modernă, în orașul Călărași. Afacerea prevede un consum enorm de energie, dar datorită unui grant oferit de Suedia în cadrul proiectului PNUD ”Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, ferma Zinaidei Plămădeală a obținut independență energetică.

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, antreprenor: "Activând în Agricultură de mai bine de zece ani am înțeles că am o atracție deosebită față de acest domeniu și am vrut cumva să-l dezvolt, să-l trec la un alt nivel. O agricultură modernă, o agricultură în care factorul uman să fie la minim implicat. O agricultură digitalizată pe care o poți monitoriza de la distanță, pe care o pot face cu destul de puțini oameni implicați."

Sistemul de fermă verticală înlocuiește lumina soarelui cu lumina unor LED-uri, care permit un control rațional al dimensiunii, formei, texturii, culorii și gustului verdețurilor. Solul a fost înlocuit, la rândul său, cu un substrat de nucă de cocos, sau vată minerală, pe care se plantează semințele, generând astfel deșeuri minime.

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, antreprenor: "Am decis să cresc salata ecologică, la creșterea ei nu folosesc pesticide, nu am niciun fel de tratament cu pesticide. Respectiv, este un produs ecologic, un produs curat, pe care poți să-l consumi de la orice vârstă, fără restricții anumite."

Un alt avantaj al acestui tip de activități agricole este scăderea drastică a cantității de apă necesară în procesul de producție, folosind până la 95% mai puțină apă decât în fermele în aer liber.

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, antreprenor: "Am încercat modelul de business, pe care-l dezvoltăm să-l ecologizez la maxim, de aceea următoarea etapă a fost să eficientizez costurile de producere. Anume în procesul de producere a salatei cea mai scumpă componentă este energia electrică. Este nevoie de multă lumină pentru a-i crea plantei un mediu favorabil sau un mediu identic celui natural."

Prin utilizarea energiei alternative, costurile de producție sunt semnificativ mai mici, iar posibilitățile companiei vor crește, ca urmare a acestei investiții, spune Zinaida Plămădeală.

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, antreprenor: "Am decis să eficientizez afacerea anume prin amplasarea panourilor fotovoltaice, cu care să-mi asigur o eficiență energetică a afacerii mele de 100 %. Respectiv consumul integral pe care-l are ferma mea verticală este acoperit de producerea de energie electrică din parcul meu fotovoltaic, care este amplasat pe acoperișul clădirii acesteia."

Datorită mentoratului și a unui grant în valoare de 18 000 de dolari, oferit de Suedia în cadrul proiectului PNUD ”Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, ferma verticală a Zinaidei Plămădeală a obținut independență energetică.

Granturile au fost oferite pentru dezvoltarea unor afaceri sustenabile, prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice. În total, în cadrul proiectului au beneficiat de sprijin financiar și mentorat pentru instalarea unor surse regenerabile de energie 26 de beneficiari, printre care femei cu activitate economică în gospodării casnice și primări din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, din autonomia găgăuză, din regiunea transnistreană și zona de securitate (raionul Dubăsari).

Opinia ta contează. Comentează!