SUA reiterează: Crimeea e Ucraina
Externe 27 februarie 2020, 21:12 | 850

„Crimeea este Ucraina!”. Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii reiterează poziția Washingtonului la acest subiect. ”Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei de suveranitate asupra peninsulei. Potrivit Departamentului de Stat, upă șase ani Rusia continuă să se bazeze pe minciuni și dezinformare în încercarea sa eșuată de a legitima ilegalitatea. ”Solicităm Rusiei să pună capăt ocupației sale în Crimeea”, se arată în mesajul semnat de șeful Departamentul de Stat, Mike Pompeo.

Ocuparea Crimeei și militarizarea din ce în ce mai mare a peninsulei reprezintă o amenințare pentru securitatea comună. Autoritățile rusești de ocupație își continuă atacul asupra drepturilor omului și libertăților fundamentale, reducând cu tărie criticii din societatea civilă și mass-media și reducând libertatea religioasă”, se arată în mesajul Departamentului de Stat.

”Peste 80 de persoane din Crimeea, inclusiv membri ai comunității tătarilor din Crimeea, au fost închiși de Rusia, iar unii supuși torturii pentru opoziție pașnică la ocupație. Membrii comunității tătarilor din Crimeea continuă să experimenteze raiduri nejustificate la casele și moscheile lor, supravegherea și intimidarea de către autoritățile de ocupație, restricții la evenimentele culturale și incriminarea organului lor reprezentativ, Mejlis”, se arată în mesajul publicat astăzi, 27 februarie, de Departamentul de Stat al SUA.

„Statele Unite solicită Rusiei să elibereze toți ucrainenii pe care i-a închis abuziv ca urmare a rezistenței lor pașnice și să pună capăt abuzurilor din partea libertăților fundamentale din Crimeea”, se mai arată în mesaj.

Potrivit Departamentului de Stat, după șase ani Rusia continuă să se bazeze pe minciuni și dezinformare în încercarea sa eșuată de a legitima ilegalitatea.

„Eforturile sale sunt sortite eșecului. Lumea nu va uita niciodată invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei. Statele Unite condamnă acțiunile ilegale ale Rusiei în Crimeea și continuarea acțiunilor sale agresive împotriva Ucrainei, inclusiv în Donbas, și va menține sancțiunile împotriva Rusiei până când va returna controlul Crimeei Ucrainei și își va implementa pe deplin angajamentele în baza acordurilor de la Minsk”, conchide șeful Departamentului de Stat, Mike Pompeo. Federația Rusă a anexat peninsula Crimeea în 2014, violând astfel integritatea teritorială a Ucrainei. 

Opinia ta contează. Comentează!