Parlamentul a adoptat o hotărâre privind atribuirea statutului de ”monument” pentru patru clădiri
Social 19 mai 2022, 20:33 | 855

Mai multe edificii cultural-istorice vor deveni parte a patrimoniului național. Parlamentul a adoptat astăzi o hotărâre privind atribuirea statutului de monument pentru patru clădiri, care urmează să fie protejate de stat, astfel ca acestea să nu ajungă în proprietatea sau în folosința unor profitori. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, cel care a cerut votul deputaților pentru aprobarea proiectului, a declarat că deteriorarea clădirilor vechi a devenit pentru unii ”sport național”.

Proiectul are drept scop ”păstrarea autenticității și punerea în valoare a bunurilor cultural-istorice în calitate de elemente ale patrimoniului național”. Printre edificiile care vor fi incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat sunt clădirea Circului și cea a fostului sediu al Ministerului Alimentației Publice, clădirea cu parc a Maternității nr. 2 și schitul rupestru ”Peștera lui Bechir” din Soroca.

ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS și SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "- Clădirea de pe București, colț cu Pârcălab, e proprietate a Ministerului, după câte eu țin minte. Acolo nici pe aproape nu este restaurare. Acolo, de fapt, a fost tot tăiat și în spate clădire construită. Dumneavoastră spuneți de nouă etaje. Eu îmi închipui că acolo-s vreo 20 de etaje. Și ministerul nu reacționează. Ei până în prezent continuă reparația. Sunteți proprietar aici. Aici nu puteți să spuneți că nu Ministerul Culturii e proprietar la clădire! - Muzeul Istoric, da? Noi, toate proprietățile Ministerului Culturii, care sunt monument istoric, sunt luate la evidență și încercăm să intervenim exact pentru a păstra. Vreau să vă spun că, pe durata anilor, cel mai preferat sport al autorităților sau al proprietarilor era să spargă tavanul ca să curgă ploaie și să deterioreze cât mai tare monumentele istorice, pentru a interveni așa cum vor să intervină. E vorba de sume mari de bani pentru restaurarea acestor monumente. Noi suntem în căutarea acestor bani. Încercăm să prioritizăm și încercăm să conservăm pentru a nu pierde definitiv."

Totodată, Registrul monumentelor va fi actualizat, prin corectarea erorilor identificate în rezultatul inventarierii unei părți din fondul arhitectural-istoric al municipiului Chișinău, procedură care a fost efectuată în anul 2020. Proiectul de hotărâre privind modificarea Registrului monumentelor ocrotite de stat a fost votat de către 75 de deputați.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie