Acordul pentru Brexit, respins
Externe 16 ianuarie 2019, 15:40 | 1361

Deputații din Parlamentul britanic au votat aseară împotriva acordului convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar. ”Este cea mai rușinoasă și umilitoare înfrângere, pe o temă majoră, a unui guvern britanic, de mai bine de un secol”, afirmă opoziția laburistă, care a și depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May. Votul decisiv are loc astăzi.

Theresa May are termen până luni să prezinte Parlamentului un „Plan B”, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură, scrie presa de la Londra. ”Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta”, a declarat May imediat după vot, propunând discuţii între partide pentru a se stabili calea de urmat.

Reacțiile au urmat imediat. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat anularea ieşirii din spațiul comunitar. La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut Marii Britanii să depăşească impasul politic. ”Decizia Parlamentului britanic este regretabilă”, a subliniat Klaus Iohannis, șeful statului român, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Nu trebuie nimeni să intre în panică. Marea Britanie trebuie să îşi clarifice poziţia, a accentuat Iohannis.

Iohannis a afirmat, de asemenea, că nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie.

Acordul Brexit, elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles, prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Unii membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Brexitul este prevăzut să aibă loc pe 29 martie.

Opinia ta contează. Comentează!