Astăzi se împlinesc 71 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste
Social 6 iulie 2020, 21:22 | 900

Victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste, din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, sunt pomenite astăzi. Acum 71 de ani, zeci de mii de basarabeni și bucovineni au fost ridicați din casele lor și duși forțat în Siberia şi Kazahstan în cadrul unei operațiuni NKVD, care a fost numită „Iug”, adică „Sud”. Prin calvarul deportărilor a trecut și familia lui Ion Radu din satul Romanovca, raionul Ungheni. El ține minte ca astăzi clipele de groază trăite și ne-a povestit cu lacrimi despre ele și despre copilăria care i-a fost furată.

Copiii erau în casă, în timp ce mama lor s-a ascuns în ocol, la vaci, știind că trebuie să vină soldații. Nu au putut însă scăpa și s-au predat. El, mama și cele două surori.

Au fost ticsiți în vagoane murdare, în care erau transportate vitele.

Au trăit mai întâi pe unde au apucat, pentru ca în cele din urmă să-și facă gospodăria lor. Au reușit, chiar dacă erau orfani. Mama le-a murit...

A pierdut tot ce a agonisit, în clipa în care s-a hotărât să fugă în Moldova.

Până în ziua de azi are un regret, care îl macină. Nu a îndeplinit o dorință de-a mamei sale.

I-au decedat oameni dragi. A rămas singur. Copiii îi sunt plecați în străinătate.

Al doilea val de deportari staliniste, din iulie 1949, a fost cea mai amplă acțiune de strămutare forțată a populației de pe teritoriul actual al Republicii Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie