După confirmarea variantei Delta, specialiștii în medicină spun că, la sfârșitul verii, se așteaptă un nou val de COVID-19 în țară
Social 26 iulie 2021, 19:51 | 1306

Vine un nou val de COVID peste Moldova, iar răgazul de o lună trebuie folosit pentru vaccinarea cetățenilor. Este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiștii din medicină, după ce în Republica Moldova a fost confirmată oficial prezența variantei indiene a virusului Sars-Cov-2. Discuțiile au avut loc la emisiunea „Fii Sănătos - Start Vaccinare, Stop Pandemie” de la Jurnal TV.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, șef Departament, ANSP: "Deja în Republica Moldova oficial circulă varianta Delta a virusului SARS-Cov-2. În ultimele săptămâni avem o tendință de majorare a cazurilor, în ultimele săptămâni avem o tendință de creștere a formelor grave. Eu aș îndemna și aș chema populația să nu se liniștească fiindcă situația este aceea care este."

TATIANA HARGHEL, șefa Departamentului COVID-19, Spitalul „Sfânta Treime”: "Prin ce ne sperie și prin ce vă sperie tulpina Delta? - Ne sperie prin faptul că la finele anului 2020 parcă ni se părea deja că am pus mâna, parcă ni se părea că cunoaștem cum putem trata pacienții, cum putem cât de cât să câștigăm lupta cu acest virus, dar începutul anului 2021, probabil că forma s-a schimbat. Am observat asta și pe pacienți, și pe manifestări. Deja tratamentele care lucrau la finele anului 2020, nu mai lucrau, nu-și mai luau efectul atât la începutul anului 2021. De asta un pic ne sperie și ne încordează situația fiindcă nu știm ce ne așteaptă."

Și pacienții sunt speriați, mai spun medicii.

TATIANA HARGHEL, șefa Departamentului COVID-19, Spitalul „Sfânta Treime”: "În ochii pacienților citești groază. Insuficiența asta de oxigen le schimbă atitudinea față de tot. La foarte mulți le dau dereglări a stării psiho-emoționale. E cu mult mai complicat de lucrat cu pacienții care au suportat COVID decât cu pacienții fără această patologie. Acum toată lumea este înfricoșată - poate am varianta Delta, testați-mă la varianta Delta. Fiecare al doilea pacient insistă pentru a fi testat la varianta Delta."

MARIA MARIAN, realizatoare emisiunea Fii Sănătos Start Vaccinare, Stop Pandemie: "Domnule Gheorghiță, la ce să ne așteptăm odată ce avem confirmată varianta Delta, ce scenarii?"

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, șef Departament, ANSP: "Luând în considerare și migrația sporită pe care o avem, acum este perioada caniculară când vin concetățenii noștri și pleacă din Republica Moldova ne așteaptă undeva la sfârșitul lunii august, la începutul toamnei ne așteaptă o majorare a numărului de cazuri noi, ne așteaptă o situație epidemiologică mai complicată. De aceea, noi avem un răgaz. Republica Moldova are un răgaz care trebuie folosit la timp și în volum deplin. Noi trebuie să ne vaccinăm. Pe noi ne așteaptă în toamnă formarea colectivităților atât în instituțiile de învățământ preuniversitare, cât și în universități, colegii și iată avem acum vaccin destul la dispoziție în țară. Avem o diversitate de vaccinuri anti-COVID. Această tulpină se întâlnește mai des și la copii, la tineri și de aceea noi trebuie să protejăm copiii ca copiii să înceapă anul nou de învățământ în condiții siguri și una din condițiile sigure este acoperirea cu vaccin a cadrului didactic.Și de aceea, fac un apel către populația Republicii Moldova să ne vaccinăm, să fim protejați. Să fim protejați ca să întâlnim acest nou val cu mai puține cazuri, cu mai puține pierderi atât în plan social, cât și în plan economic și în plan uman."

Emisiunea Fii Sănătos Start Vaccinare, Stop Pandemie poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de vineri, de la ora 18:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie