Autoritățile centrale spun că profesorii care nu se conformează, nu-și vor putea desfășura activitatea
Social 15 septembrie 2021, 18:51 | 2695

Au trecut 14 zile de la începutul anului școlar ceea ce înseamnă că angajații nevaccinați din educație trebuie să prezinte un test negativ la COVID. Situația este mai complicată pentru dascălii de la sate. Pe lângă salariile mici, care nu le permit să facă testele din cont propriu, aceștia mai au o problemă -laboratoare pentru efectuarea testelor la COVID în sate nu există. Singura soluție ar fi să parcurgă zeci de kilometri până în capitală, pentru a face testul. Autoritățile centrale spun că profesorii care nu se conformează, nu-și vor putea desfășura activitatea.

La Liceul Teoretic ”Ion Pelivan” din comuna Răzeni, raionul Ialoveni, din cei 15 profesori nevaccinați, doar unul a prezentat un test repetat la COVID.

ALIONA BAIDAN, director Liceul Teoretic ”Ion Pelivan” din comuna Răzeni, Ialoveni: "Zece cadre didactice au prezentat, la începutul anului școlar, test antigen. Sunt obligate să prezinte un alt test antigen. Am discutat și cu Centrul de Sănătate din comună, pentru ca să găsim o soluție, ca să facem aceste teste gratuit, aici în comună, ca să nu fie nevoiți să meargă în Chișinău. Centrul nostru de sănătate nu prestează aceste tipuri de servicii și nu au dreptul."

Testele rapide pot fi realizate în sat doar dacă persoana prezintă simptome de COVID. Prin urmare, profesorilor nu le rămâne decât să se deplaseze la Chișinău, la un laborator privat.

ALIONA BAIDAN, director Liceul Teoretic ”Ion Pelivan”, comuna Răzeni, Ialoveni: "Dacă își face vaccinul, instrucțiunea ne permite ca să îi dăm o zi, ca să meargă în oraș, dacă nu, trebuie să se ducă în a doua jumătate a zilei, după serviciu, să meargă în oraș, la un laborator ca să își facă testul."

În privința cadrelor auxiliare, aici nu a prezentat nimeni vreun test la COVID, deoarece salariile sunt foarte mici, spun unii angajați.

Nadejda Beregoi este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Ion Pelivan”. Aceasta spune că, în condițiile noilor măsuri impuse de autoritățile din sănătate riscă să rămână fără o parte dintre colegi, aceștia intenționând să plece.

NADEJDA BEREGOI, profesor de limba și literatura română, LT ”Ion Pelivan”, comuna Răzeni, Ialoveni: "Și așa pedagogii sunt foarte greu de găsit și într-adevăr în școli sunt foarte multe discipline care nu au pedagogul respectiv la disciplină și situația la sate este foarte dificilă referitor la cadrele didactice care ar putea să acopere toate disciplinele și eu nu știu dacă cei care impun aceste reguli, au de unde să ofere în loc, alte cadre didactice."

O altă profesoară, ne-a spus că și-a administrat prima doză de vaccin anti-COVID, dar o alergie, ca reacție adversă, nu i-a permis să facă rapelul.

SVETLANA BIVOL, profesoară de biologie, LT ”Ion Pelivan”, comuna Răzeni, Ialoveni: "Eu am luat un certificat care prezintă că organismul meu nu primește vaccinul și este un pericol pentru a mă vaccina cu a doua doză. Eu respect regulile strict, vedeți că port o mască destul de serioasă și cu cinci straturi dacă este nevoie, pentru a mă proteja. Suntem nevoiți să mergem în oraș pentru ca să facem un test. Nu toți profesorii au mașină personală, pleacă cu transportul public și este un pericol de a te molipsi, vă dați seama ce se întâmplă în rutiere."

Și la grădinița din localitate, unde sunt peste 200 de copii și 40 de angajați, situația este tot mai tensionată, susține directoarea instituției.

O soluție ar fi ca testele să fie realizate în mod gratuit, așa cum se întâmplă în capitală, spune directoarea.

Conform datelor oficiale, rata de vaccinare a cadrelor didactice la nivel național a depășit 70 la sută. Într-un răspuns pentru Jurnal TV, Ministerul Educației și Cercetării informează că instituția nu a fost sesizată despre situații de încălcare a ultimelor dispoziții emise de CNESP.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie