Norul de fum, generat de incendiul de la Cernobîl, nu prezintă niciun pericol pentru Republica Moldova
Social 20 mai 2022, 20:30 | 942

Norul de fum, declanșat de cel mai mare incendiu din acest an în prejma Stației Cernobîl nu prezintă niciun pericol pentru Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău afirmă că toți parametrii radiologici sunt în limite normale.

Potrivit Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, norul de fum provocat de incendiile de pădure din zona Stației Cernobîl ar putea conține o anumită cantitate de radionucleizi însă concentrația acestora nu amenință nici sănătatea oamenilor, nici mediul ambiant.

IONEL BĂLAN, director adjunct ANRANR: "Situația este sub control. Nu sunt înregistrare depășiri ale concentrației substanțelor radioactive de proveniență tehnogenă, adică artificială. În cazul dat, este doar o constatare a faptul că da, arde pădurea și posibil ca o mică parte din radionucleizi care sunt stocați în vegetație poate să apară în atmosferă, însă concentrațiile sunt atât de mici, încât nicidecum nu pot conduce la sporirea radioactivității mediului."

Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat că începând din noaptea de joi spre vineri, norul de fum se va reorienta către estul Ucrainei.

COMENTARIUL ADMINISTRAȚIEI NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE DIN ROMÂNIA: "Circulația aerului se va reorienta dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19–21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă."

Pe 18 mai, un incendiu puternic a cuprins o pădure de lângă Centrala Cernobîl. Flăcările s-au extins rapid...

Agenția de Stat pentru Managementul Zonelor de Excluziune a Ucrainei informează că incendiul de la Cernobîl este cel mai puternic din acest an. Peste 1500 de hectare au fost cuprinse de flăcări. Stingerea a fost complicată de vânt, de resursele tehnice limitate, de amenințările cu mine, precum și de lipsa unor cantități necesare de echipamente ale pompierilor.

Potrivit unui comunicat al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Ucraina a raportat că noile incendii din apropierea Centralei nucleare din Cernobîl nu prezintă vreo amenințare pentru oameni. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a spus că pe baza experienței anterioare, astfel de incendii ar putea duce la o creștere foarte mică a concentrației radioactive în aer.

În luna martie, când Centrala de la Cernobîl era încă ocupată de forțele ruse, în regiune au fost înregistrate incendii, însă fără să provoace vreo îngrijorare radiologică semnificativă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie