Bogdan Țârdea și-a lansat miercuri cartea ”Societatea civilă din Moldova: Sponsorii. ONG-crația. Războaie culturale”. Potrivit autorului, rețeaua de ONG-uri din Republica Moldova a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate eșaloanele puterii, în mass-media și în domeniul științific. În studiul lui Țârdea sunt vizate mai multe fundații din România, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

BOGDAN ȚÂRDEA, deputat al PSRM: "Fundațiile Soros, NED și Fundația Europeană pentru Democrație au contribuit la crearea unei rețele de peste 100 de ONG-uri care acționează sincronizat, coordonat și colectiv, executând anumite acțiuni și campanii politico-sociale convenabile donatorilor. Deci, fraților, e vorba de o adevărată caracatiță, dacă vreți!Donatorii au facilitat crearea ONG-crației moldovenești. Rețineți acest termen! Noi ne-am deprins cu oligarhie, cu alți termeni... E vorba despre așa-zișii baroni ai societății civile!"

Referindu-se la presă, Bogdan Țârdea a scris că Jurnal TV și alte două posturi de televiziune ar face parte dintr-un ”cartel mediatic” finanțat din exterior. Astfel de declarații sunt inacceptabile, a reacționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Sunt consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova. Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente, sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența. Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova."

sursa: facebook

Cu mesaje de condamnare a declarațiilor lui Bogdan Țârdea au venit mai multe organizații neguvernamentale - Asociația Presei Independente, Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Soros Moldova și Centrul de Resurse Juridice. Potrivit acestora, ”atacurile asupra societății civile sunt specifice regimurilor nedemocratice, corupte și autoritare, pentru care este incomodă o societate civilă independentă”. Precizăm că Rusia a adoptat controversata lege privind așa-zișii ”agenți străini” încă în anul 2012, după proteste masive provocate de revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidențial. Aceasta vizează orice organizație neguvernamentală care primește finanțare din exterior. În luna decembrie trecut, legea a fost extinsă și asupra instituțiilor de presă și jurnaliștilor, care riscă pedepse penale dacă ating subiecte politice sensibile.

Și Avocatul Poporului, Mihail Cororobai, condamnă orice tentative de denigrare și de intimidare a reprezentanților sectorului asociativ din Republica Moldova. El spune că lansarea unor acuzații de activitate de subminare a intereselor statului este în sine un fapt grav care țintește în valorile unei societăți democratice.

Precizăm că Rusia a adoptat controversata lege privind așa-zișii ”agenți străini” încă în anul 2012, după proteste masive provocate de revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidențial. Aceasta vizează orice organizație neguvernamentală care primește finanțare din exterior. În luna decembrie trecut, legea a fost extinsă și asupra instituțiilor de presă și jurnaliștilor, care riscă pedepse penale dacă ating subiecte politice sensibile.