Image-Description
Maia Sandu, la 100 de zile: Am fost nevoiți să alungăm șobolanii și să astupăm găurile făcute de ei în corabie
Politic 24 septembrie 2019, 13:41 | 2045

Destructurarea unor scheme de corupție, stoparea unor privatizări frauduloase și a unor procese de achiziții publice dubioase, dar și primii pași în reforma justiției sunt principalele realizări ale Guvernului, menționate de premierul Maia Sandu în raportul de 100 de zile, prezentat astăzi, 24 septembrie. Totuși, șefa Cabinetului de Miniștri recunoaște că reformele se mișcă mai încet decât și-ar fi dorit.

„Pentru noi, lucrurile au fost cu mult mai complicate. Sigur că am vrut să ne trezim cu un iaht perfect funcțional și să pornim urgent spre un viitor luminos. Am fost nevoiți să reparăm cârma, să alungăm șobolanii și să astupăm găurile făcute de ei în corabie”, a declarat Maia Sandu cu referire la moștenirea fostei guvernări, care ar fi lăsat o gaură de 3,4 miliarde de lei în buget.

În același timp, ea spune că Guvernul său a reușit să scoată Republica Moldova din izolare internațională, fiind reluată asistența externă, astfel încât au fost deja deblocate aproximativ 3,4 miliarde de lei de granturi și împrumuturi.

De asemenea, premierul susține că guvernul condus de ea „a redat oamenilor libertatea”.

„Primari, activiști, oameni ai opoziției au respirat liber, pentru că nu-i mai presează nimeni. Oamenii nu mai sunt ascultați sau filmați, am scos măștile de pe fața polițiștilor. Statul a încetat să fie un instrument de constrângere a celor care critică guvernarea. Vreau să facem un exercițiu de memorie cum trăiam acum patru luni. Dacă nu simțim diferența, toată lupta noastră a fost în zadar. Dar dacă simțim, atunci fiecare lacrimă și strop de sudoare, fiecare oscior rupt a meritat”, a spus prim-ministra.

Menționând reforma justiției, care ar și-ar fi dorit să se miște mult mai repede, Maia Sandu spune, totuși, că „cea mai mare realizare este faptul că Plahotniuc și Șor nu mai sunt la putere”. Iar cât privește componența actualului Cabinet de Miniștri, ea a mai afirmat că „acest guvern e cel mai onest pe care l-a avut Republica Moldova vreodată”.

Tot astăzi, în cadrul aceluiași eveniment, și-au prezentat rapoartele de activitate ministrul Justiției, Olesea Stamate, și cel al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan.

Opinia ta contează. Comentează!