Profesor de educație fizică a ales lemnăritul în defavoarea pedagogiei
Social 21 ianuarie 2021, 20:30 | 5139

Profesor de educație fizică, un tânăr de 31 de ani din satul Leordoaia, raionul Călărași a ales lemnăritul în defavoarea pedagogiei. De câțiva ani, el dă o altă viață lemnului. Creează mobilier în stil rustic și obiecte decorative. Nu regretă pentru nicio clipă alegerea făcută și spune că este îndeletnicirea ce îi aduce plăcere și liniște sufletească. Colegul nostru Adrian Prodan a ajuns în atelierul meșterului. Să vedem în continuare povestea lui Sergiu Nicoriuc.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrările realizate de Sergiu. Și cum atelierul i-a devenit a doua casă și astăzi l-am surprins acolo.

SERGIU NICORIUC, lemnar din satul Leordoaia, raionul Călărași: "Acum lucrăm la o comodăm din stejar pentru haine. Este o comandă și acum lucrăm la ea. Este greu atunci când nu ai plăcere de lucru, dar pentru mine este ușor."

De mic copil avea o pasiune aparte pentru lemnărit, însă, a ales pedagogia. Pe parcursul anilor a muncit în mai multe domenii, aici și peste hotare, dar, până la urmă, a ales meseria ce îi aduce plăcere și liniște sufletească.

SERGIU NICORIUC, lemnar din satul Leordoaia, raionul Călărași: "Sunt de specialitate profesor de educație fizică. Soția glumește și îmi spune lemnar de educație fizică. Încercând mai multe domenii, am văzut că acest domeniu este cel mai plcăut, cel mai reușit pentru mine. Asta am ales și asta continuu. Nu am studii îm domeniu. Studiile le fac seara, iar cel mai bun profesor este acum youtube-ul."

A începutul totul în 2018. De atunci nu se mai poate despărți de lemn și unelte.

SERGIU NICORIUC, lemnar din satul Leordoaia, raionul Călărași: "Am început practic de la zero. Nu aveam nici cel mai simplu instrument. Datorită unui prieten din copilărie Alexandru Moldovanu, care mi-a dat un geantă cu instrumente pe care nu le folosea, a pornit totul. Cu ele am început lucrul. Prima comandă a fost un fluture pe care l-am făcut cadou cumnatei mele la ziua de naștere. După am trecut direct la obiecte mari. Am făcut un leagăn."

Are planuri mari de viitor, iar cea care îl va ajuta să le realizeze este soția Natalia.

NATALIA NICORIUC, soția lui Sergiu: "Fiind peste hotare și era o situație critică la noi. Am fost nevoită să îl imăing pe sergiu să facă prima lucrare. După ce a făcut-o am înțeles că are un dar, are un talent ascuns. Atunci i-am zis că se merită, trebuie, cu toate că a fost greu să-l conving, pentru că este o persoană cu caracter."

Tot ea îi este și critic, și mentor. Deseori îi dădea sfaturi de la distanță, fiind plecată la muncă peste hotare. Acum, ambii, au decis să își facă un viitor, aici, acasă.

NATALIA NICORIUC, soția lui Sergiu: "Atâția ani petrecuți peste hotare am înțeles un lucru, că dorul de casă este foarte greu. Tot timpul duci dorul la meleagurile natale, la părinți, la surori, la copii și dorul acesta a devenit la un moment dat insuportabil. Atunci am zis, gata, ajunge, ne întoarcem acasă. Cât de greu nu ne-ar fi, vor încerca să facem colțul nostru de rai acasă.

Opinia ta contează. Comentează!