Biserica Mănăstirii Japca a fost plină de oameni fără măști și mănuși
Social 29 mai 2020, 17:49 | 3553

Nici vorbă de măști de protecție, mănuși sau distanțare socială ieri, de Ispas, la Mănăstirea Japca din raionul Florești, unde a fost sărbătorit hramul lăcașului de cult, în prezența mitropolitului Moldovei, Vladimir. Nimeni dintre preoți sau enoriași nu a respectat regulile impuse în perioada pandemiei de coronavirus. Mai mult, slujba a fost oficiată în biserică, nu afară, așa cum ar trebui, iar unii pelerini au venit la mănăstire cu o seară înainte.

Joi, când la Mănăstirea ”Înălțarea Domnului” din satul Japca, raionul Florești, a fost sărbătorit hramul, mai mulți preoți în frunte cu mitropolitul Moldovei, Vladimir, au oficiat un serviciu divin. Imagini și un comunicat despre eveniment au fost publicate pe site-ul oficial al mitropoliei. Din fotografii se vede că atât fețele bisericești, cât și enoriașii au încalcat regulile impuse de autorități în perioada pandemiei de coronavirus, deși printre ei sunt numeroși vârstnici și copii. Nimeni nu poartă mască de protecție și mănuși, distanțarea socială nu este respectată, iar slujba se desfășoară în biserică. La ea asistă peste 50 de oameni. Din unele imagini se poate vedea cum unii credincioși sărută mână mitropolitului. Totul se întâmplă chiar dacă, potrivit dispoziției Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, slujbele se pot desfășura doar în aer liber, iar participanții la ele sunt obligați să poarte măști și să păstreze distanța socială. Evenimentele în spații închise, cu participarea a peste 50 de persoane, sunt interzise. În comunicatul de presă al Mitropoliei Moldovei se mai spune că Mănăstirea Japca a devenit loc de pelerinaj încă de miercuri seara, când a fost oficiată slujba Privegherii. Contactat de reporterul Jurnal TV, șeful Inspectoratului de Poliție Florești, Nicolae Leșanu, a spus că restricțiile trebuie respectate de fiecare cetățean, iar cel care nu se conformează, va fi sancționat.

NICOLAE LEȘANU, șef interimar al IP Florești: După câte cunoaștem noi, au fost mai puțin de 50 de persoane. Asta am aflat din unele discuții, dar după discuția cu dumneavostră ne vom autosesiza și vom examina informația pe care ați prezentat-o, va fi inregistrată, iar mai apoi examinată. Legea este una și pentru toți, e dură, dar e pentru toți. Persoanele vinovate vor fi trase la răspundere conform legislației în vigoare.

Vicarul Ioan Moșneguțu și secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, nu ne-au răspuns la telefon pentru comentarii. Amintim că, la mijlocul lunii mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilt că slujbele religioase vor continua să fie oficiate doar în curțile bisericilor până pe 30 iunie. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie