Vaja Jhashi, sponsorul Atlantic Council
Social 8 octombrie 2018, 20:17 | 4274

Consiliul Atlantic, un forum de dezbateri american, care a organizat în ultimii ani mai multe evenimente dedicate situației din Republica Moldova, este susținut financiar de compania "Trans-Oil", condusă de Vaja Jhashi, un milionar din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Şeful Partidului Democrat, prim-ministrul Pavel Filip şi președintele Parlamentului, Andrian Candu, au participat în ultimii doi ani la mai multe evenimente organizate de Consiliul Atlantic la Washington, iar călătoriile acestora în Statele Unite au fost prezentate drept reuşite ale guvernării şi semne ale susţinerii americane.

Consiliul Atlantic a elaborat în ultimii ani mai multe rapoarte și a desfășurat o serie de programe și evenimente, în cadrul cărora a fost analizată situația din Republica Moldova. Un prim eveniment de acest fel a avut loc încă în 2012, cu participarea lui Iurie Leancă, notează Ziarul de Gardă. Ulterior, în 2014, la discuțiile organizate de Consiliul Atlantic a participat și Vladimir Filat. Începând cu anul 2016, organizaţia americană a dezvoltat o relație "specială" cu Partidul Democrat din Moldova, care se instalase de curând la guvernare. În mai 2016, Vladimir Plahotniuc a fost invitat de către Consiliu să participe la cel mai important eveniment anual al acestei organizații, la care erau onorați lideri din mai multe domenii, care s-au remarcat în promovarea relațiilor dintre Europa și Statele Unite. Această vizită a trezit însă atunci mai multe semne de întrebare pentru că Plahotniuc nu deținea o funcție oficială în stat. Ulterior, reprezentanții Consiliului Atlantic au declarat că nu au vreo relație financiară cu Plahotniuc, nu aleg liderii și nu îi favorizează. Vladimir Plahotniuc nega atunci că ar fi plătit pentru a ajunge la reuniunea Consiliului Atlantic și preciza că singurele costuri au fost cele de călătorie și cazare. La scurt timp după vizita lui Plahotniuc în Statele Unite, la Consiliul Atlantic și-a făcut apariția și șeful legislativului, Andrian Candu, care a participat în octombrie 2016 la o masă rotundă. O altă vizită de-a lui Candu la Washington a urmat în decembrie 2017, atunci când Consiliul Atlantic a organizat o conferință dedicată țării noastre. La eveniment au fost prezenți Iurie Leancă și Vladimir Plahotniuc, însă doar primul s-a implicat în discuții. În acest an, Candu a mai zburat de două ori în Statele Unite la evenimente organizate de organizaţia americană, iar la unul dintre acestea a participat şi premierul Filip.

Pe 18 octombrie, la Washington, va avea loc o nouă conferință organizată de Consiliul Atlantic. Potrivit unor informații la care face referire Ziarul de Gardă, biletele la avion pentru participanții la conferință au fost achitate de compania "Trans-Oil", condusă de Vaja Jhashi, un milionar cu cetăţenie americană, rusă şi moldovenească, apropiat de Vladimir Plahotniuc. Serviciul de presă al Consiliului Atlantic a recunoscut că evenimentele și programele despre Republica Moldova sunt, în prezent, susținute financiar de către "Trans-Oil", dar a adăugat că vizitele în SUA ale lui Andrian Candu și ale lui Vladimir Plahotniuc nu ar fi fost acoperite financiar de către "Trans-Oil". De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că nu cunoaște din ce surse financiare au fost acoperite vizitele în America ale lui Candu și Plahotniuc, asigurând doar că nu sunt bani din bugetul Republicii Moldova. La rândul său, Vaja Jhashi a spus că finanțează unele proiecte pentru a susține activitatea Consiliului Atlantic și a negat orice implicare în viața politică din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!