La rândul ei, Casa Albă a informat că cei doi lideri au discutat și au convenit asupra importanţei unei cooperări strânse prin intermediul G7, G20 şi P5 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU) pentru a ajuta organizaţiile multilaterale, în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, să elimine rapid pandemia şi să-i reducă la minimum impactul economic. Statele Unite şi Franţa se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia COVID-19, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Noul coronavirus a ucis deja peste 24.000 de oameni în întreaga lume, dintre care două treimi în Europa, unde până joi seară fuseseră diagnosticate în jur de 275.000 de cazuri. Franța are peste 29.000 de cazuri și aproape 1.700 de morți. La rândul lor, Statele Unite au devenit cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, depășind China ca număr de îmbolnăviri: sunt peste 85.400 de cazuri diagnosticate și aproape 1.300 de morți.

China - locul unde a izbucnit epidemia cu noul coronavirus, transformată ulterior în pandemie - nu mai este cea mai afectată țară, nici ca număr de îmbolnăviri, nici ca număr de decese. La acest din urmă capitol a fost „detronată” deja de mai multe zile de Italia și Spania. Experții avertizaseră că Statele Unite riscă să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus. Cea mai gravă situație se înregistrează în statul New York, acolo unde au fost diagnosticate o mare parte dintre cazurile la nivel federal.

Cea mai gravă situație rămâne însă în Europa, cu Italia, Spania dur lovite de pandemie, dar și Elveția înregistrează un număr mare de îmbolnăviri și decese raportat la populația sa de circa 8 milioane de locuitori (11.811 cazuri confirmate de Covid-19, dintre care 191 soldate cu deces). Pandemia COVID-19 a cauzat moartea a peste 15.000 de persoane numai în Europa, potrivit unui bilanţ realizat de agenţia France Presse pe baza surselor oficiale, joi, la ora 17:00 GMT. Joi, aproape 2.000 de persoane au murit în întreaga lume în mai puțin de 24 de ore, din cauza coronavirusului. Bilanțul mondial a trecut, joi seara, de 23.000 de morți, în condițiile în care în cursul dimineții erau ceva mai mult de 21.000 de decese la nivel mondial. De asemenea, a trecut de jumătate de milion și numărul oamenilor care au contractat virusul. precizează AFP.