VALERIU SAINSUS, demograf: "Pe de o parte, se lasă amprenta migrației excesive a tinerilor, în special a familiilor tinere. Noi nu controlăm o parte din nașterile care au loc în afara țării. Dar dintre factorii indirecți aș menționa în primul rând comportamentul demografic, asta înseamnă că, în familie, are loc o singură naștere. Nașterea celui de-al doilea copil sau nașterea de rangul doi la mai mult de jumătate din familii nu are loc."

Am întrebat mai mulți chișinăuieni ce cred despre faptul că an de an scade natalitatea.

Un alt aspect - femeile din Moldova decid să dea naștere unui copil tot mai târziu. Potrivit datelor oficiale, în 2014, aproape trei mii opt sute de femei sub 20 de ani au născut, iar în 2019 numărul acestora s-a redus la mai puţin de două mii. A scăzut cu aproape 40 la sută şi numărul femeilor care au devenit mame între 20 şi 25 de ani. Şi femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani nu se mai grăbesc să nască. Numărul acestora era de aproape 14 mii în 2014, iar anul trecut abia depăşea zece mii.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în mediul rural nasc mai multe femei decât la orașe. Astfel, anul trecut, în oraşe s-au înregistrat peste 12 mii de naşteri, în timp ce la sate numărul acestora a fost de aproape 20 de mii.