Standarde duble impuse de autorități
Social 24 aprilie 2018, 19:23 | 2192

Maşinile din regiunea transnistreană vor ajunge în traficul internațional. Şoferii din stânga Nistrului vor circula cu așa-numitele numere de înmatriculare neutre, printr-o decizie luată astăzi de către autorătățile de la Chișinău și administrația de la Tiraspol. Proiectul lasă mult loc pentru interpretări, afirmă experții, potrivit cărora, regimul separatist va obţine o legiferare, iar pe plan economic se creează un mediu fertil pentru evaziuni fiscale.

Mecanismul adoptat prevede că mijloacele de transport vor avea plăcuțe cu numere de înmatriculare formate din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic, conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice și va intra în vigoare începând cu 1 septembrie curent. Însă prin astfel de proiecte, spun experții, este subminată suveranitatea Republicii Moldova, iar regimul de la Tiraspol îşi promovează politica.

Decizia autorităților de la Chișinău de a admite în traficul internațional mijloacele de transport din regiunea transnistreană trezește critici și în rândul opoziției. În opinia vicepreşedintelui Platformei DA Alexandru Slusari, legalizarea autovehiculelor cu numere neutre pentru traficul internațional va crește veniturile separatiștilor, iar autoritățile de la Chișinău sunt interesate de existența acestui regim.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie