Întâlnirea verii, la Helsinki
Externe 17 iulie 2018, 15:07 | 1041

Aseară, la Helsinki, a avut loc una dintre cele mai importante întâlniri ale anului, urmărită de o lume întreagă. Cei mai influenți oameni ai planetei, Donald Trump și Vladimir Putin, au vorbit îndelung despre subiecte care au afectat relaţia Statelor Unite cu Rusia. Deși cei doi președinți au anunțat un summit fructuos, Trump a fost supus unui val de critici, fiind acuzat că a ales să se alăture Kremlinului în fața agențiilor sale guvernamentale.

După trei ore de discuţii, președintele american și cel rus au venit în faţa jurnaliştilor și au spus că au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria şi arsenalul militar. Donald Trump a ridicat și problema amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, în urma cărora Trump a ieșit învingător. Liderul de la Kremlin a recunoscut că își dorea ca Donald Trump să câştige alegerile, însă a respins și de această dată orice implicare în politica internă a Statelor Unite.

La rândul său, Trump a afirmat că a discutat amănunțit acest subiect cu omologul său rus, părând să accepte argumentele prezentate de Putin.

Întâlnirea lui Trump cu Putin a stârnit un val de reacţii negative peste Ocean. Adversarii președintelui american îi reproşează că n-a fost critic la adresa liderului de la Kremlin, ci i-a cântat în strună. Mai mult, Donald Trump este acuzat că a discreditat serviciile americane de informaţii, preferând să-i dea crezare lui Putin când a spus că Rusia nu s-a amestecat în alegerile americane.

Trump a fost criticat vehement și de către reprezentanții partidului său.

Cu doar câteva zile înaintea summitului, FBI a inculpat 12 ofiţeri ai serviciului rus de spionaj militar, care sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite. Mai mult, chiar în ziua întrevederii în capitala Finlandei a celor doi lideri, Departamentul american al Justiţiei a anunţat despre reținerea unei rusoaice, care este învinuită că acționează în interesul puterii de la Moscova. Potrivit oficialilor de peste Ocean, ea a stabilit legături cu cetăţeni americani şi s-a infiltrat în grupuri politice la ordinul unui înalt oficial de la Kremlin.

Opinia ta contează. Comentează!