Diplomaţia britanică a anunţat un buget de opt milioane de lire sterline pentru BBC de a lupta împotriva dezinformării
Externe 3 mai 2021, 16:08 | 386

Cele mai bogate şapte state ale lumii (G7) vor analiza propunerea de stabilire a unui mecanism de răspuns rapid pentru a contracara propaganda şi dezinformarea dinspre Rusia, a anunţat duminică ministrul de externe britanic, Dominic Raab. Un studiu în acest sens urmează să fie prezentat marţi la Londra, la prima reuniune cu prezenţa fizică a miniştrilor de externe din G7 din ultimii doi ani.

DOMINIC RAAB, ministrul britanic de externe: "Vrem ca G7 să se unească cu un mecanism rapid de respingere, astfel încât, atunci când vedem difuzate aceste minciuni, această propagandă sau ştiri false, să putem dezminţi şi să restabilim adevărul, pentru oamenii din această ţară, dar şi din Rusia sau din China şi din întreaga lume."

Regatul Unit, care în acest an deţine preşedinţia prin rotaţie a G7, le va propune celorlalte state participante să cadă de acord asupra unui mecanism comun de ripostă rapidă pentru a contracara dezinformarea rusă. Potrivit Sunday Times, un studiu finanţat de Foreign Office a constatat că "trolii proruşi" postează comentarii rău intenţionate pe site-urile ziarelor britanice, pentru a da impresia că publicul susţine agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Acestea sunt apoi utilizate de mass-media de stat ruse pentru a face să pară că opinia publică britanică sprijină Moscova, potrivit ziarului, care susţine că acelaşi proces este folosit şi împotriva mass-media din alte 14 ţări, inclusiv unii membri ai G7, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite. Acest studiu urmează să fie prezentat marţi la Londra, la prima reuniune cu prezenţa fizică a miniştrilor de externe din G7 din ultimii doi ani.

Ministerul de Externe britanic l-a convocat recent pe ambasadorul rus la Londra, guvernul britanic spunând că este "extrem de îngrijorat de tendinţa statului rus de a adopta o atitudine răuvoitoare".

Diplomaţia britanică a anunţat totodată un buget de opt milioane de lire sterline pentru proiectele serviciului internaţional al BBC de a lupta împotriva dezinformării.

Unitatea de luptă împotriva dezinformării a diplomaţiei europene a publicat un raport în care se arată că Rusia şi China sunt angajate în campanii de denigrare pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de Uniunii Europene cu scopul de a-şi plasa propriile vaccinuri.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE