Mai mulți europarlamentari și oficiali au reacționat după primul tur al alegerilor
Social 3 noiembrie 2020, 00:42 | 2981

Mai mulți deputați din Parlamentul European, dar oficiali de la București și Moscova au comentat, astăzi, rezultatele primului tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova. Unii și-au exprimat direct susținerea pentru Maia Sandu, iar alții au spus că sunt pregătiți să colaboreze cu oricine va fi ales în calitate de președinte în cel de-al doilea tur.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a venit cu un mesaj de felicitare pentru cei doi candidați și a declarat că acest prim rezultat este unul bun pentru democrație și susține că, în al doilea tur, nu ar mai trebui să existe suspciuni de fraudă.

DRAGOȘ TUDORACHE: ”Ar fi fost și mai bine dacă nu erau suspiciuni de fraudă sau nereguli electorale. Ele nu mai trebuie să existe în turul doi, este esențial ca ambii candidați să înțeleagă că e în interesul Moldovei ca acest scrutin să fie unul curat, bine organizat. Doar așa își vor legitima pe deplin mandatul în aceste vremuri dificile. Dragi moldoveni, acesta este momentul în care decizia fiecăruia de a merge la vot determină viitorul națiunii. Mi-aș dori să văd în turul al doilea că mult mai mulți înțeleg acest lucru.”

sursa:facebook.com

Și europarlamentarul Dacian Cioloș a venit cu o reacție. Acesta a declarat că Maia Sandu a obţinut un rezultat remarcabil şi merită toate felicitările. Mai mult, Cioloș a spus că în al doilea tur alegătorii ar trebui să se mobilizeze.

DACIAN CIOLOȘ: ”Nu mai este suficient să auzim declaraţii care nu se regăsesc în fapte. Republica Moldova are nevoie de lideri decişi şi pragmatici care pun interesul cetăţenilor pe primul plan. Distribuţia voturilor în secţiile din interiorul ţării, dar şi voturile din diaspora arată, fără îndoială, că accesul la bunăstare şi la un sistem democratic este esenţial. Ştiu că, în acest proces dificil în care este angajată Republica Moldova, singura garanţie rămâne Maia Sandu.”

sursa: facebook.com

Și premierul român, Ludovic Orban a felicitat-o pe Maia Sandul pentru rezultatul alegerilor din primul tur.

LUDOVIC ORBAN, prim-ministrul României: "Transmit un mesaj de încredere în faptul că Maia Sandu este candidatul la funcţia de preşedinte care poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, în care fiecare om are şansa la o viaţă mai bună, o Republica Moldova care se va duce mai ferm pe traiectoria europeană, pe traiectoria unei dezvoltări economice şi a unei acţiuni de respectare a tuturor standardelor europene în materie de calitate a vieţii."

Iar ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova este gata să colaboreze cu oricine va câștiga în turul doi în Moldova.

ANDREI RUDENKO, ministru adjunct de externe al Federației Ruse: ”Trebuie să analizăm rezultatele alegerilor după turul al doilea, care va avea loc pe 15 noiembrie, acum este prea devreme pentru a face prognoze. Suntem gata să lucrăm cu toți oamenii din Moldova. Dacă poporul Moldovei alege pe unul sau pe altul să-i reprezinte, vom lucra cu toată lumea.”

sursa: tass.ru

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc peste două săptămâni, pe 15 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!