America este cuprinsă de proteste
Externe 1 iunie 2020, 18:35 | 886

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene duminică, în apropierea Casei Albe, pentru a-i dispersa pe manifestanţii care nu au respectat interdicţia de circulaţie pe timp de noapte. În mai multe orașe americane, mii de persoane protestează violent împotriva poliţiei şi a rasismului. Donald Trump a anunțat că va adăuga organizația de extrema stânga „Antifa” pe lista de organizații teroriste, relatează AFP.

Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte a fost impusă la Washington, Los Angeles şi Houston, pentru a împiedica transformarea protestelor de după decesul lui George Floyd, un afroamerican care a murit după arestarea sa de către poliţie în Minneapolis, în noi violenţe. În timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump îi califica pe instigatorii revoltelor drept terorişti, duminică au existat noi înfruntări între poliţie şi manifestanţi.

La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte.

Potrivit New York Times, Donald Trump a fost dus vineri la adăpostul unui buncăr subteran de către Secret Service - serviciul de protecţie al preşedintelui şi a personalităţilor - în urma unei manifestaţii similare în faţa reşedinţei sale. "Statele Unite vor înregistra Antifa în categoria organizațiilor teroriste", a replicat Trump, care în ultimele zile a atribuit acestei mișcări și altor „extremisti radicali” excesele care au dus la revolte din demonstrații inițial pașnice, potrivit sursei citate.

Într-o serie de tweet-uri, președintele american a felicitat și poliția pentru că a reușit să controleze situația, sâmbătă seara, în Minneapolis. "Anarhiștii conduși de Antifa, în special, au fost blocați rapid”, a scris el.

Polițistul care a provocat moartea lui George Floyd, apăsându-i gâtul cu genunchiul deși victima striga că nu poate să respire, a fost arestat vineri, în contextul în care autoritățile s-au văzut confruntate cu proteste masive ce s-au extins în Minnesota. Acesta a fost pus sub acuzare pentru omor prin imprudență, scrie AGERPRES 

Opinia ta contează. Comentează!