Coronavirus: Ultimele date în lume
Externe 7 aprilie 2020, 17:35 | 1727

Numărul oamenilor morți în România din cauza COVID-19 a ajuns la 182, iar al celor infectați a trecut de 4.400. Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență pentru încă o lună. Italia a trecut peste vârful epidemiei, iar Spania înregistrează cazuri record. În Franța, 7.000 de bolnavi sunt în stare gravă. Britanicii au creat echipe care să preia corpurile neînsuflețite de la domiciliu, iar la New York oficialii se gândesc să îngroape cadavrele într-un parc, după ce Statele Unite au înregistrat peste 1.200 de morți în mai puțin de o zi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că starea de urgenţă în țară se prelungeşte cu 30 de zile, mai exact până pe 16 mai.

Autorităţile atrag atenţia că vârful epidemiei nu a fost atins deocamdată. Grav este că s-au îmbolnăvit foarte mulţi doctori şi asistente, iar sindicaliştii care îi reprezintă spun că într-o lună vor fi toţi infectați, dacă se păstrează ritmul existent în spitale.

Italia, în schimb, pare să fi depăşit vârful epidemiei. Numărul deceselor a scăzut cu un sfert, dar peninsula are oricum peste 130 de mii de persoane infectate. Pentru oamenii simpli, restricţiile au devenit greu de suportat. Într-un orăşel din regiunea Bari, localnicii merg la magazine în ordine... alfabetică.

Numărul deceselor în Spania în decurs de 24 de ore a crescut din nou, depăşind 740, după patru zile consecutive de diminuare. Medicii sunt cu nervii la pământ, iar despărțirea definitivă de cei dragi este pur și simplu sfâșietoare pentru rude. La fiecare sfert de oră, mașinile mortuare tot opresc în fața crematoriului de la cimitirul La Almudena din Madrid.

Binecuvântarea și rugăciunile abia dacă durează cinci minute. Sicriele sigilate sunt stropite cu apă sfințită și... înghițite rapid de focul crematoriului.

Franţa rămâne statul european cu cel mai mare număr de decese şi de cazuri noi de la o zi la alta, în ciuda măsurilor luate de autorităţi. Sute de pacienţi au fost transportaţi din regiunile cele mai afectate în spitale din alte oraşe, pentru a ridica presiunea de pe cadrele medicale. În spitalele franceze sunt peste 7.000 de bolnavi în stare critică, cel mai mare număr la ninvel mondial, după Statele Unite.

Situaţia pare să se agraveze şi în Grecia, unde sunt aproape 2.000 de cazuri şi sub 100 de decese. Medicii au identificat însă primul pacient infectat într-o tabără de refugiaţi din Atena, unde sunt, în total, peste 2.500 de oameni.

În Regatul Unit, situaţia rămâne în continuare critică. Numărul cazurilor de infectare şi al deceselor noi a scăzut, dar epidemia e încă pe o scară ascendentă. Autorităţile se aşteaptă să apară multe decese în afara spitalelor şi au creat echipe speciale care vor prelua morţii de la domiciliu. Premierul Boris Johnson a fost spitalizat duminică, la zece zile după ce a fost confirmat cu noul coronavirus. Potrivit informaţiilor venite până acum din partea oficialilor britanici, prim-ministrul nu suferă de alte probleme medicale.

Bilanţul global al deceselor provocate de coronavirus a depăşit 75 de mii. Doar în Statele Unite, au fost înregistrați peste 1.200 de morți, în ultimele 24 de ore, iar numărul total al celor care și-au pierdut viața a depăşit 10 mii. Sunt în jur de 370 de mii de îmbolnăviri, în condițiile în care vârful epidemiei nu a fost atins încă. La New York, oficialii iau în calcul îngroparea provizorie a victimelor într-un parc, până va trece pandemia. Epidemiologul Anthony Fauci, principalul sfătuitor de la Casă Albă pentru această criză, insistă că răspândirea virusului trebuie ținută sub control la nivel global, altfel va reveni și la toamnă.

Între timp, preşedintele american, Donald Trump, susţine că situaţia generală e pe cale să se îmbunătăţească.

Pe de altă parte, după îndelungi ezitări, premierul Japoniei a decretat, în sfârșit, stare de urgență pentru o lună în arhipelag. Asta după ce au apărut tot mai mulți experți care avertizează că, în lipsa unor măsuri drastice, Japonia riscă să devină nouă Italie ori noul New York.

În India, unde numărul infectărilor s-a dublat brusc în ultima săptămână, autoritățile au blocat trenurile pe șine și le-au transformat în spații de triere și unități medicale. Această ţară asiatică, a două cea mai populată după China, cu populație majoritar săracă și sistem sanitar deficitar, riscă să între în colaps, dacă epidemia scapă de sub control.

Opinia ta contează. Comentează!