AMDM: Autorizarea condiționată a vaccinurilor crează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației
Social 26 februarie 2021, 19:40 | 1609

Deși nu este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății, vaccinul rusesc Sputnik-V a fost înregistrat oficial în Republica Moldova de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Igor Dodon a făcut anunțul înainte ca despre aceasta să comunice public autoritatea responsabilă a statului. Anterior, Agenția Medicamentului spunea că doi agenți economici au depus dosarele privind înregistrarea vaccinului rusesc.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Nu vreau să ofer prea multe detalii, dar în timpul apropiat, chiar în câteva ore vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi înregistrat în R. Moldova. Dacă vaccinul va fi înregistrat, întrebarea cu privire la livrare va fi rezolvată rapid."

Ulterior, Igor Dodon a făcut anunțul și pe pagina sa de Facebook. În scurt timp, cu un comunicat, a venit și Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care susține că, pentru aceste vaccinuri au fost emise certificate de înregistrare cu termen de 1 an, iar producătorilor li s-a solicitat prezentarea studiilor post-autorizare privind siguranța și eficacitatea.

AGENȚIA MEDICAMENTULUI DESPRE AUTORIZAREA VACCINURILOR: "S-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în Lista de utilizare în urgențe: Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V). De menționat că autorizarea condiționată a vaccinurilor crează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației."

În condițiile în care vaccinul Sputnik V nu este autorizat de Organizația Mondială a Sănătății, unii medici pun la îndoială siguranța acestui vaccin.

ANATOL CIUBOTARU, fost director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”: "Rușii au o experiență mare în vaccinare, iar la acest capitol stau bine, dar faptul că nu are autorizație de la Organizația Mondială a Sănătății, face de gândit, pentru că e un băț cu două capete, pentru că ulterior ar putea da complicații."

Specialistul în probleme de sănătate publică, Ala Tocarciuc, susține că, deși, vaccinul Sputnik V are doar autorizații naționale, acesta este eficient.

ALA TOCARCIUC, specialist în probleme de sănătate publică: "Ele, ca și eficiență, Pfizer pe primul loc ar ieși după date, Sputnikul pe locul II, iar AstraZeneca pe locul III, pentru că AstraZeneca, are doar 70% eficiență și nu poate fi folosit la persoanele mai în vârstă de 65 de ani și ar fi să ne uităm la condițiile de logistică, Pfizer are -80 și nu acceptă să livreze, AstraZeneca ne vine de la COVAX și, dacă ne vine și Sputnik, noi vom avea mâinile dezlegate."

Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID și în UE, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vaccinului. Anterior, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunța că va autoriza doar vaccinurile care vor fi în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie