Pentru Alexandr Stoianoglo, dosarul ”furtul miliardului” a fost cea mai complicată provocare
Social 1 decembrie 2020, 19:53 | 1211

Alexandr Stoianoglo este convins că Maia Sandu își va schimba opinia în privința acțiunilor Procuraturii Generale pe subiectul dosarelor de rezonanță după întâlnirea pe care el o va avea cu președintele ales. În cadrul unei conferințe de presă, Stoianoglo a reiterat că nu va merge în Parlament pentru audieri, motivând că nu vrea să participe la show-uri politice. Procurorul general a prezentat astăzi un raport de activitate cu ocazia împlinirii unui an de când a ajuns în această funcție. La câteva minute după ce procurorul și-a încheiat discursul, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, i-a cerut lui Stoianoglo să plece, acuzându-l că este „de partea hoților”.

La conferința de presă, Stoianoglo a vorbit și despre dosarul vizând furtul miliardului. Potrivit lui, acest dosar a fost cea mai complicată provocare, însă a declarat că în scurt timp această „poveste” va lua sfârșit. Ca termen de referință a numit anul 2021.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "La începutul invetigației aceasta a fost îndreptată intenționat pe o pistă greșită. Aceasta fiind formală și mimată, atent, ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei. Spre marele nostru regret, aceste au acțiuni au fost puse în aplicare de către foștii noștri colegi, care au fost înlăturași din procuratură acum un an. 23:02-25:35 Sunt sigur că dosarul va fi dus până la capat și vom reuși să întoarcem banii cetățenilor."

Ieri însă, în cadrul unei conferințe de presă președintele ales Maia Sandu a declarat că, după un an de activitate a procurorului general, nu vede progres în dosarele de rezonanță, în special în ceea ce privește frauda bancară. Stoianoglo a spus astăzi că părerea Maiei Sandu se va schimba imediat după ce vor avea o discuție în acest sens.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Unul din principiile de activitate a organelor procuraturii este colaborarea cu alte instituții de stat. Noi suntem gata să ne întâlnim cu doamna președinte și să prezint toate informațiile ce țin de activitatea organelor procuraturii. Sunt convins că după aceasta, părerea doamnei președinte se va schimba."

Întrebat dacă va merge în Parlament la audieri, lucru cerut prin votul majorității parlamentare, șeful Procuraturii a spus că nu vrea să participe la show-uri politice - așa că va ignora demersul aleșilor poporului.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Noi periodic prezentăm în Parlament informații despre furtul miliardului. Jumătate de an în urmă am prezentat informații despre mersul anchetei și au fost apreciate de comisia juridică ca foarte bine. Pe de altă parte, noi nu vrem să participăm la show-urile politice care sunt începute de niște forțe politice."

Stoianoglo a reiterat astăzi că principalul beneficiar al jafului bancar de 1 miliard de dolari este fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Numai că procurorii așa și nu au încă informații despre locul unde s-ar afla oligarhul.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Unde se află la moment noi nu cunoaștem, dar am expediat cereri de extrădare în câteva state, pentru căutarea și identificarea locului domnului Plahotniuc. În unele cazuri avem răspunsuri negative, dar în alte cazuri nu am primit încă un răspuns."

Stoianoglo a mai spus că sunt întreprinse toate măsurile ca cei care figurează în dosarul furtului miliardului să fie aduși în fața instanței. Nici asta însă, nu e o declarație nouă. Astăzi, el ne-a asigurat că deznodământul în ceea ce privește frauda bancară îl vom afla deja anul viitor.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Anul viitor va fi un an determinant pentru investigarea acestui dosar. Clar lucru că oamenii care sunt în căutare trebuie să fie găsiți și extrădați în țara noastră. Noi în timpul actual căutăm așa soluții. Inclusiv prin modificarea legislației."

Procurorul a comentat și declarațiile lui Veaceslav Platon, care a spus, în cadrul unei emisiuni, că dosarul jafului bancar este practic finalizat, pozând în personaj cumva implicat în căutarea banilor.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Nu am auzit ca el să fi spus ceva ce ar putea prejudicia ancheta. Dumneavoastră ce propuneți? Trebuie să-i închidem gura sau să administrăm ce fel de declarații trebuie să facă? Cum se numește acest joc? Fiecare persoană are dreptul să se expună, dar asta ține de cei șapte ani de acasă."

La scurt timp după conferința de presă, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a reacționat pe pagina sa de Facebook. El i-a cerut procurorului Stoianoglo să-și dea demisia. Potrivit parlamentarului, hoții se simt extrem de confortabil și în siguranță cu așa procuror general.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: ”Domnul Stoianoglo, eu niciodată nu am avut așteptări de la dumneavoastră. Nici măcar în primele zile nu am avut așteptări. Dar sunt oameni buni care au sperat. Știți că sunteți o dezamăgire chiar și pentru cei care au avut speranță în dumneavoastră? A trecut un an. Nimic! Într-un an poate nu duci la capăt toate dosarele de rezonanță, dar e suficient timp să arăți din ce ești construit. Dumneavoastră mai mult obstrucționați anchetarea cazurilor de rezonanță decât le ajutați. Acesta e motivul pentru care ați fost pus în această funcție de șeful Dodon. Plecați!.”

Alexandr Stoianoglo a fost învestit procuror general pe 29 noiembrie 2019, urmare a unui concurs gălăgios, la finalul căruia a fost demis, prin moțiune de cenzură, guvernul condus de Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie