Avocatul Iosip i-a acuzat pe deputații Slusari și Carp că au pătruns ilegal pe teritoriul carierei și că fac lobby pentru un grup
Justiţie 13 aprilie 2021, 19:51 | 2150

După ce ieri, deputații Alexandru Slusari și Lilian Carp au blocat lucrările la cariera Micăuți, pe care le consideră abuzive, astăzi avocatul instituției, Andrei Iosip, i-a acuzat pe cei doi aleși că au pătruns ilegal pe teritoriul carierei. Avocatul susține că deputații nu dispuneau de acte care să le permită să stopeze activitatea carierei. Avocatul insistă că activitatea la Micăuți este legală, iar sigilarea mașinilor de lucru de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului este ilegală. Cum au reacționat la aceste afirmații deputații Carp și Slusari vedeți în materailul ce urmează.

ANDREI IOSIP, Avocat: "Comisia de anchetă, în loc să-și exercite atribuțiile, lobează interesele unui grup de persoane care încearcă preluarea carierei Micăuți."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Eu vreau să-i recomand acestui nesimțit, că altfel nu-i pot spune, să aducă toate actele permisive pe care le-am cerut la comisie care să prezinte legalitatea activității. Inspectoratul ecologic de Stat a specificat foarte clar că ei nu au acte de activitate."

Andrei Iosip, care reprezintă interesele instituției a menționat într-o conferință de presă că deputații Slusari și Carp nu au avut dreptul să intre pe teritoriul carierei de la Micăuți. Acesta susține că sigilarea excavatoarelor de către ispectorii de la Protecția Mediului, la insistența celor doi deputați, a fost ilegală, mai ales că mașinile de lucru nu aparțin carierei.

ANDREI IOSIP, Avocat: "Este de menționat că escavatoarele nu se aflau în proprietatea carierei și, respectiv, nu puteau fi sigilate. Astfel, acțiunile celor de la Ispectoratul pentru Protecția Mediului sunt ilegale și cunoaștem că au fost întreprinse la indicația domnilor deputați."

Potrivit avocatului, cariera Micăuți este atacată de politicieni cu interese obscure. Iosip l-a acuzat pe deputatul Alexandru Slusari că numără banii unui agent economic, în loc să rezolve problemele statului.

ANDREI IOSIP, Avocat: "Cariera Micăuți activează legal și nu încalcă limitele prevederilor legislației în vigoare. Așadar, cariera Micăuți efectuează lucrări de extragere a zăcămintelor de calcar brut în temeiul contractului pentru atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile încheiat cu Ministerul Agriculturii la 7 martie 2012."

Avocatul a amenințat că dacă ceea ce a numit el „atacuri abuzive din partea politicului” nu vor înceta, muncitorii vor declanșa proteste. Alexandru Slusari ne-a spus că el și colegii lui nu au interese ascunse la cariera Micăuți și l-a îndemnat pe Andrei Iosip să spună cine exact ar fi persoanele în beneficiul cărora ar fi acționat deputații. Ieri, responsabilii de la Protecția Mediului, au sigilat mașinile muncitorilor de la cariera Micăuți, iar anterior Comisia de anchetă privind exploatarea substanțelor minerale a estimat că de la cariera Micăuți au fost extrase peste 1,4 milioane de metri cubi de zăcăminte minerale, valoarea prejudiciului fiind estimat la 684 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!