O femeie din raionul Orhei a primit o indemnizație prea mică
Social 25 februarie 2020, 20:27 | 1890

O femeie din raionul Orhei a intrat în conflict cu autoritățile locale și nu exclude un proces de judecată. Natalia Caraman, mamă a doi copii, consideră că administrația Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Orhei i-a calculat greșit indemnizația, pe care urmă să o primească lunar pentru îngrijirea copilului. Cei de la asigurări sociale spun că nu au făcut decât să respecte noile prevederi ale legii.

Natalia Caraman, mamă a doi copii și însărcinată acum cu al treilea, a mers în decembrie trecut să-și perfecteze actele pentru a primi indemnizația de maternitate. A constatat că este vorba de doar 54 de lei, lunar, pentru concediul de îngrijire a copilului, dintr-un venit de 650 de lei, deși credea că la bază va sta salariul ei de 3000 de lei, pe care îl avea în calitate de profesoară la gimnaziul din satul Step-Soci. Explicația a fost următoarea: va primi lunar 54 de lei, deoarece a fost în 2019 observator al Asociației Promo-LEX la alegerile parlamentare din februarie. Pentru acest lucru a primit 650 de lei.

Natalia Caraman plănuia să cumpere un cărucior, dar situația s-a schimbat.

Reprezentanții Casei de Asigurări Sociale Orhei spun că totul s-a făcut conform noilor prevederi ale legii.

Natalia Caraman a apelat la avocatul Promo-LEX Oxana Brighidin. Aceasta consideră că legislația a fost interpretată eronat.

Dacă nu-și va revizui decizia, Casa Teritorială de Asigurări Sociale Orhei va fi atacată în judecată, promite Oxana Brighidin.

Avocatul a precizat că Natalia Caraman cere să-i fie recalculată indemnizația de maternitate. Noul amendament pentru modificarea legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale a intrat în vigoare în 2019 și a fost propus de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie