Două decese cu semne de întrebare
Social 3 aprilie 2020, 20:02 | 1885

Scandal în raionul Ștefan Vodă. Două paciente, de 52 și, respectiv, 79 de ani, din satul Crocmaz, ar fi fost externate și trimise acasă în stare gravă după ce spitalul raional a intrat în carantină, iar mai apoi, cele două femei au murit. Fiica uneia dintre victime afirmă că ambele bolnave au stat în același salon. Doar una a fost dusă înapoi la spital după ce starea ei s-a agravat și mai mult, iar cealaltă a fost consultată... la telefon. Autoritățile din sistemul medical nu au dat explicații și detalii despre aceste două cazuri de deces.

Pe 26 martie, femeia de 79 de ani, care s-a aflat mai multe zile în Secția terapie a Spitalului Raional Ștefan Vodă cu pneumonie bilaterală, a fost trimisă acasă pe motiv că instituția se închide din cauza focarului de coronavirus. A fost plasată în carantină și monitorizată de autoritățile locale, iar duminică starea ei s-a agravat, ne-a spus fiica sa.

Astăzi, femeia a fost înmormântată.

Atât fiica, cât și groparii, se vor afla în carantină în următoarele 14 zile. De la femeia înmormântată nu au fost prelevate probe pentru a constata dacă a fost sau nu contaminată cu noul tip de coronavirus. Deși primarul satului spune că a solicitat insistent ca bătrâna să fie testată post-mortem, acest lucru nu s-a întâmplat.

Despre prima femeie decedată din Crocmaz, primarul ne-a spus că i-a fost colegă de școală și lucra contabilă la o înterepirindere agricolă din sat. Ne-a mărturisit că l-a telefonat din fața spitalului, atunci când a fost trimisă acasă și plângând i-a spus că se simte rău. A doua zi a fost anunțat că femeia a decedat. Potrivit lui, la funeraliile ei au fost prezente nouă persoane: soțul, frații și cumnații. Toți vor fi izolați la domiciliu timp de 14 zile. Soțul femeii, Anatolie, ne-a povestit că soția a fost internată pe 20 martie la spitalul din Ștefan Vodă fiindcă suferea de o problemă la plămâni. Bărbatul lucrează pompier. Soția l-a telefonat marți, din taxi, în timp ce venea acasă.

„Eram la serviciu. Am luat mașina și am venit să-i dau cheile. Ludmila era la poartă, mi-a zis să nu mă apropii că îi infectată și că ea deja a chemat salvarea. Am vorbit cu ea de la vreo 10 metri. Am fost telefonat de la serviciu să mergem la un incendiu la Olănești. M-am întors peste mai bine de o oră, dar soția mea încă stătea pe scăunel la poartă. Aștepta ambulanța care a venit cu întârziere.”

... ne-a spus, plângând, bărbatul. Mai apoi, cei doi soți au ținut legătura la telefon. Femeia a fost dusă din nou la spitalul din Ștefan Vodă.

„De ce au dus-o la spitalul de unde au trimis-o acasă? Mi-a spus că nici aici, nici cei de la Căușeni, nu vor s-o primească. Până la urmă a fost dusă la Căușeni. De acolo m-a telefonat, se liniștise un pic. Mi-a spus că i-au pus mască de oxigen și se simte oleacă mai bine și că va fi transferată la Chișinău. La Chișinău au dus-o la Spitalul de Urgență. Am telefonat-o miercuri, la 9:30, când ea a coborât din ambulanță. Mi-a spus că mă va suna din nou când va ajunge în salon. Nu m-a mai sunat însă după… Mi-au spus că a decedat. Cred că putea fi salvată dacă nu o trimiteau acasă.”

... a adăugat bărbatul. În prezent, el își așteaptă copiii care n-au putut să ajungă la înmormântare Fiul e în România, iar una dintre cele două fiice este în drum spre casă, vine din Marea Britanie. În satul Crocmaz, 60 de oameni au fost izolați la domiciliu. Precizăm că, inițial, trei secții ale Spitalului Raional Ștefan Vodă au fost închise după ce trei medici care activau în cadrul acestora s-au infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre un doctor din secția terapie, altul din secția consultativă și al treilea - de la chirurgie. Acum, în carantină este tot spitalul. În această dimineață, în raionul Ștefan Vodă erau 57 de cazuri de COVID confirmate, iar alte PESTE 840 de persoane se află sub supravegherea medicilor. 

Opinia ta contează. Comentează!