Pe strada Gheorghe Codreanu din Chișinău se toarnă asfalt cu amestec de plastic
Social 2 decembrie 2021, 20:02 | 1015

O porțiune de drum, mai exact 600 de metri, va pune orașul Chișinău în rândul localităților moderne. Pe strada Gheorghe Codreanu din sectorul Buiucani se toarnă asfalt cu... amestec de plastic. Tehnologia este apreciată demult timp în Occident, dar nu și aici. Dacă totul merge bine, în 2022 vor fi mai multe străzi de acest gen.

VADIM SCOROBOGATCO, director companie: "Iată acum, pe această porțiune de drum este turnat asfalt, care conține plastic."

Plasticul respectiv înlocuiește parțial bitumul, un alt plastic, obținut din petrol și care stă la baza asfaltului obișnuit. Utilizarea plasticului este mai econom și reduce emisiile de CO2. Tehnologia a fost inventată în Scoția, iar compania din Republica Moldova, care o testează la Durlești, a cumpărat de la scoțieni acest amestec de plastic.

VADIM SCOROBOGATCO, director companie: "În primul rând, este declarată calitatea, dar vom putea aprecia acest lucru abia la primăvară, pentru că cel mai bine e să supunem acest tronson condițiilor extreme, precum ar fi înghețurile, precipitațiile abundente. Al doilea scop este reciclarea plasticului, dar adăugăm până la 10% de bitum. "

Această tehnologie este folosită pentru prima oară în Republica Molodva.

VADIM SCOROBOGATCO, director companie: "-În Moldova este un experiment. În Europa este utilizată de mult timp. Există fabrici de sortare, există plastic special, care se potrivește pentru amestecul de asfalt. -Care anume se potrivește? -De regulă, produse din cablu care rezistă la temperaturi foarte înalte."

Lucrările sunt făcute din propria inițiativă a lui Vadim Scorobatco. Experimentul nu a fost autorizat de Primăria Chișinău și nici de Administrația de Stat a Drumurilor. Directorul adjunct al instituției, Ion Drucec, ne-a spus că implementarea proiectului ”drum de plastic” este plănuită pentru primăvara anului 2022.

Opinia ta contează. Comentează!