Chironda: Direcția generală urbanism a eliberat autorizația de demolare a Hotelului "Național"
Social 21 iunie 2021, 19:26 | 910

Scandalul din jurul Hotelului "Național" ia amploare. Direcția generală Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare a Primăriei Chișinău a eliberat autorizația de demolare a edificiului, deși construcția unui business centru în locul vechii clădiri este abia la etapa dezbaterilor publice. Despre acest lucru a anunțat astăzi viceprimarul Victor Chironda. El spune că documentul a fost emis cu o dată din urmă și va sesiza repetat Centrul Național Anticorupție.

VICTOR CHIRONDA, viceprimar de Chișinău: "De parcă nu erau suficiente neconformități în acest proces, funcționarii de la Direcția arhitectură au înregistrat autorizația cu o dată din urmă, 4 iunie, deși marți, 15 iunie, directorul adjunct al direcției mi-a confirmat că dosarul se afla pe masa doamnei Dogotaru. Exact așa, cu dată din urmă, a fost întocmit și actul prin care mi s-a constatat lipsa de la serviciu pe 31 mai. Se pare că asta e o practică normală la funcționarii din primărie."

Despre eliberarea documentului controversat ar fi știut și primarul Ion Ceban, susține Victor Chironda.

VICTOR CHIRONDA, viceprimar de Chișinău: "Îmi pare rău să constat că primarul Ion Ceban nu a luat nicio măsură pentru suspendarea procesului de autorizare a demolării până la clarificarea situației."

Natalia Ixari, purtătorul de cuvânt al primarului Ion Ceban ne-a declarat că atât el, cât și instituția în ansamblu nu comentează afirmațiile lui Victor Chironda. După 15 ani de când a fost scos din proprietatea statului, Hotelul "Național" din centrul Chișinăului ar urma să fie demolat, iar în locul lui să fie construit un business centru de peste 111 mii de metri pătrați. În proiect se prevăd trei clădiri uriașe cu 25 de etaje, unde vor fi oficii, spații comerciale și hoteliere. Planul urbanistic a fost făcut la comanda firmei proprietare, în spatele căreia ar sta Ilan Șor, condamnatul în prima instanță.

VICTOR GROZAVU, arhitect al companiei de proiectare: "Aria suprafețelor construcției este de la parter de 4700 m2. Aria suprafețelor comerciale este 44.800 m2 și aria suprafețelor de oficii și locuințe este de 79.000 m2. La etapa inițială, am examinat clădirea și la Consiliul Urbanistic. Am propus că nu poate fi restabilită, reconstruită. Am adus mai multe argumente. Noi am propus ca să fie o construcție nouă. De două ori propunerile au fost acceptate. După care noi am purces la planul urbanistic."

Hotelul Național din Chișinău își începe istoria în 1978. A făcut parte din rețeaua hotelieră sovietică „Intourist”, până în 1992, și a fost proprietate de stat între anii 1992 și 2006. În 2010, edificiul a fost subiect de dispută judiciară între autoritățile locale și proprietarul, care nu și-a executat obligațiile. În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului. În martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional.

Opinia ta contează. Comentează!