Statul ar putea pierde peste 100 de milioane de lei anual urmare a legii privind interzicerea publicității jocurilor de noroc
Economic 12 noiembrie 2021, 20:01 | 8111

Distribuitorii de servicii și Bugetul de stat vor pierde cel puțin 100 de milioane de lei anual, dacă proiectul privind interzicerea publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc va fi aprobat de Parlament în actuala formulă. Este atenționarea partenerului privat al celei mai mari companii din domeniu, după ce Legislativul a votat ieri, în prima lectură, inițiativa deputatului Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, deputat al PAS: "În Republica Moldova se vând un milion 300 de mii de bilete în fiecare zi, într-o țară de două milioane și ceva, câți mai sunt în țara noastră în realitate... Aceasta e o ilustrație, doar vârful aisbergului. Aceste cifre trebuie să ne spună despre o problemă gravă de dependență de această industrie."

Dumitru Alaiba a atras atenția că în Marea Britanie, o țară cu peste 60 de milioane de locuitori, zilnic se cumpără 3 milioane de bilete loto, iar în Republica Moldova, care are o populație mult mai mică, se cumpără peste 1,3 milioane de bilete pe zi.

Partenerul privat al Loteriei Naționale, NGM Company, afirmă că, de fapt, se face confuzie între biletele de loterie pe suport de hârtie și bilete electronice de loterie. În cazul biletelor online, diferența principală este că 95 la sută din costul acestora este destinat achitării câștigurilor, adică revin la jucători. În afară de aceasta, prețul biletelor electronice începe de la 2 lei, astfel că un utilizator care își suplimentează contul cu 100 de lei și alege să joace cu un bilet electronic la o miză de 2 lei, poate realiza un rulaj de sute de bilete electronice, fără a adăuga bani în cont. Astfel, moldovenii se implică în loterii într-un mod de trei ori mai scăzut decât cei britanici. Cât despre biletele pe suport de hârtie.

PLAMEN MILANOV, directorul NGM Company: "Dacă ne uităm la statistica vânzărilor biletelor loto pe suport de hârtie, sunt doi factori importanți. Unul dintre aceștia arată că în anii 2019 și 2021, vânzarea biletelor pe suport de hârtie scade. Vânzările au scăzut cu mai mult de 40%. Dacă ar fi fost vorba de dependența oamenilor, vânzările ar fi crescut. În cazul nostru vedem scăderea vânzărilor."

Cât despre pierderile, pe care ar urma să le suporte bugetul de stat și economia Republicii Moldova...

PLAMEN MILANOV, directorul NGM Company: "Care vor fi pierderile? Nu este greu să le calculăm, ținând cont de faptul că o parte a afacerii va fi închisă. Noi prognozăm reducerea profitului LMN, Loteriei Naționale a Moldovei, de două ori - de la 84 de milioane, pe care le-au încasat până acum, la 42 de milioane de lei. Profitul statului din TVA de la publicitate, care a fost 8 milioane, va fi zero. Profitul statului din TVA la comisioane, care a fost 23 de milioane, va fi zero. Impozitul de la persoanele fizice va scădea de două ori. Impozitul de la persoanele fizice, din vânzarea biletelor, care a constituit 8 milioane de lei, va fi zero, deoarece această afacere nu va mai fi."

În cadrul prezentării inițiativei sale legislative, deputatul Dumitru Alaiba a fost întrebat de colegul său Dan Perciun cum este repartizat venitul Loteriei Naționale între bugetul de stat și partenerul privat care administrează acest domeniu? Alaiba i-a răspuns că nu dispune de astfel de cifre și că va reveni la acest subiect în alte comunicări.

Directorul NGM Company a prezentat date în acest sens. Potrivit lui, în trei ani de activitate, către stat au mers 80% din profituri, iar către partenerul privat - 20%. Proiectul privind interzicerea publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc a fost aprobat joi în prima lectură. ”Pentru” au votat 55 de deputați ai PAS și doi ai Partidului Șor. Într-un comentariu pe facebook, Dumitru Alaiba a scris că ”jocurile de noroc crează dependență, iar atractivitatea lor este susținută de publicitatea acestora”. Potrivit lui, în ultimii doi ani, problema doar s-a agravat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie