Irlanda de nord e cuprinsă de violențe
Externe 8 aprilie 2021, 15:49

Irlanda de Nord fierbe. Manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov şi un autobuz a fost incendiat la Belfast, miercuri spre joi, transmite AFP. Aceste noi violenţe survin după o săptămână de revolte ce arată o creştere a tensiunilor în provincia britanică, unde consecinţele Brexit-ului creează un sentiment de trădare în rândul unioniştilor ataşaţi de coroana britanică.

Mulţimea s-a adunat pe artera Lanark Way din Belfast, unde un autobuz a fost incendiat, a anunţat poliţia nord-irlandeză.

Potrivit BBC, incendieri au fost semnalate pe Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant. Sute de persoane de fiecare parte au aruncat cocteiluri Molotov, dar sosirea poliţiei a făcut să se diminueze violenţele.

Săptămâna trecută, violenţe au izbucnit mai întâi în oraşul Londonderry, după care s-au extins într-un cartier loialist din Belfast şi în împrejurimile sale în weekend-ul de Paşte. Aceste incidente fac să reapară spectrul 'Tulburărilor' între republicani şi unionişti, soldate cu 3.500 de morţi pe parcursul celor trei decenii sângeroase. Acordul de pace semnat în 1998 a estompat frontiera între provincia britanică şi Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. După negocieri dure, Londra şi Bruxelles s-au pus de acord asupra unei soluţii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontieră fizică pe insula Irlanda, mutând controalele în porturile nord-irlandeze.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE