Activiștii civici care militează pentru apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană sunt tot mai des persecutați
Social 8 decembrie 2022, 18:14 | 415

Activiștii civici care militează pentru apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană sunt tot mai des persecutați de către autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Sunt concluziile raportului „Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în anul 2022”, elaborat de experții Asociației Pomo-LEX. Potrivit documentului, Guvernul nu face nimic pentru a preveni situațiile de încălcare a drepturilor omului în regiunea separatistă.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: "În ultimii ani, probabil, s-au accentuat aceste abuzuri în privința persoanelor care mai vocale, mai curajoase din regiunea transnistreană care încearcă, sau care îndrăznesc să abordeze teme de interes public, teme ce țin de drepturilor omului, situația economică, socială sau chiar politică din regiunea transnistreană."

Vadim Vieru, director de programe Promo-LEX, afirmă că deși situația se înrăutățește, nimeni nu este sancționat pentru abuzurile grave care se întâmplă.

VADIM VIERU, director de programe Promo-LEX: "Este foarte regretabil faptul că după zeci de ani de abuzuri și ilegalități, care sunt confirmate în mod repetat, se creează impresia că statul Republica Moldova, Guvernul Republicii Moldova, atunci când este vorba despre drepturile omului, doar cedează. Dacă se dorește cu adevărat reintegrarea, atunci ar trebui să înceapă de la fortificarea Biroului pentru politici de reintegrare și de la crearea unui plan de reintegrare, cu accent, în primul rând, care să fie prioritar, linia roșie a acestui document de politci: drepturile omului."

Avocatul le solicită autorităților să examineze oportunitatea aplicării unor sancțiuni individuale față de persoanele care admit violarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea separatistă. Experții le recomandă autorităților să adopte o lege de tipul Magnițki, un plan de protecție a persoanelor care sunt victime ale regimului de la Tiraspol, să obțină acces liber în regiune pentru apărătorii drepturilor omului și să dezvolte capacitățile Biroului Politici de Reintegrare și ale Oficiului Avocatul Poporului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie