Spânu: Republica Moldova insistă pe formula veche de calcul și prelungirea contractului cu Gazprom pentru un an
Economic 11 octombrie 2021, 20:19 | 1478

Un nou contract de livrare a gazelor naturale rusești nu există. Discuțiile vicepremierului Andrei Spânu cu reprezentanții Gazprom nu au culminat cu semnarea vreunui act decisiv. În zilele următoare va fi format un grup de lucru, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Economiei și ai Moldovagaz, care ar urma să pună punctele pe ”i” în discuțiile cu Gazprom, a declarat Spânu în prima sa conferință de presă, după vizita la St.Petrsburg. Până una alta, Guvernul Gavrilița pregătește rezervele de păcură în eventualitatea unei crize energetice.

ANDREI SPÂNU viceprim-minisitru, ministrul al Infrastructurii: "Stimați cetățeni, indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate care va fi implementat cu toată responsabilitatea de către Guvern. Vom face tot posibilul ca să nu permitem ca această anomalie de piață globală să afecteze bugetul cetățenilor noștri. Depunem toate eforturile ca să trecem peste această iarnă extrem de dificilă."

Andrei Spânu spune că discuțiile cu partea rusă sunt îngreunate de probleme mai vechi, care țin de datoria istorică a Moldovagaz, de peste 450 milioane de dolari, către Gazprom, precum și implementarea Pachetului Energetic III. Totodată, oficialul a spus că în cadrul negocierilor cu Gazprom, Republica Moldova insistă pe formula veche de calcul și prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pentru un an. În acest caz, în trimestrul IV al anului curent ar urma că achităm 214 dolari pentru mia de metri cubi, iar în primul trimestrul al anului viitor - 280 de dolari.

Andrei Spânu a declarat că în cazul în care nu se va reuși obținerea unui contract avantajos cu Gazprom, Republica Moldova ar putea să facă uz de sursele alternative de import al gazelor naturale din România, Ucraina, precum și prin intermediul conductei sudice ”Turk Stream”. Totuși, Spânu spune că, deocamdată, nu este clar prețul la care Republica Moldova ar putea să importe gaze din respectivele surse. Într-un fel sau altul, vicepremierul afirmă că cei mai vulnerabili consumatori vor beneficia de cel mai mare sprijin din partea statului.

ANDREI SPÂNU viceprim-minisitru, ministrul al Infrastructurii: "Noi nu susținem ca toată lumea să primească ajutor sau compensații egale. În funcție de cifrele menționate mai sus, vom veni cu un suport diferențiat în funcție de consum. Cei mai vulnerabili au nevoie de ajutor mai mare și noi așa vom face."

Actualul contract cu Gazprom a fost prelungit până pe 31 octombrie. De la începutul acestei luni, Moldovagaz achită pentru gazele naturale rusești 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Andrei Spânu spune că acesta nu este un preț echitabil și nu corespunde prevederilor contractuale anterioare semnate cu Gazprom.

Opinia ta contează. Comentează!