Hoții de mașini sunt vânați de Poliția de Frontieră împreună cu ofițerii Frontex, prezenți în punctele de frontieră
Social 19 august 2022, 20:14 | 5241

Hoții de mașini sunt vânați de Poliția de Frontieră împreună cu ofițerii Frontex, prezenți deja în punctele de frontieră ale Republicii Moldova. Operațiunea se desfășoară atât în punctele de frontieră, cât și pe traseele naționale. O echipă Jurnal TV a urmărit cum se desfășoară această misiune specială.

În cadrul operațiunii sunt oprite în special mașinile cu numere străine și bolizii de lux. Asta nu înseamnă însă că celelalte autoturisme trec neobservate de polițiștii de frontieră.

VLADIMIR TOCILĂ, comisar, Poliția de Frontieră: "Operațiunea presupune stoparea automobilelor mai luxoase, cu numere străine. În urma stopării, verificăm actele, WIN-codul automobilului, pe șasiul automobilului. Dacă este totul ok, persoana este lăsată să plece. Cei care ne trezesc suspiciuni, sunt verificați în baza de date."

Implicați în această operațiune sunt și ofițerii de la Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Ei sunt cei care îi ajută pe polițiștii moldoveni în anumite situații și tot ei au acces la o bază de date mai largă, ceea ce le poate ușura munca celor de la Poliția de Frontieră.

NICOLAE, FRONTEX: "-În momentul de față acționăm împreună cu colegii noștri din cadrul Poliției de Frontieră din Republica Moldova. Este vorba de o acțiune de depistare a autoturismelor furate sau a celor cu documente de înmatriculare false. În cazul de față le acordăm asistență și suport colegilor noștri. -În ce constă această asistență? -Noi verificăm elementele de securitate și elementele de siguranță ale vehiculelor pe care le oprim în trafic."

Operațiunea se desfășoară și în punctele de trecere a frontierei de stat.

DORIN COVAȘ, șef adjunct al subdiviziunii Tudora 1, Poliția de Frontieră: "Iată chiar aici avem mai multe mașini, aproximativ șase autoturisme reținute. În asemenea cazuri, FRONTEX ne ajută la verificarea și identificarea numărului WIN și alte agregate a mijloacelor de transport pentru o mai bună și mai rapidă soluționare a cazului. Aceste mijloace de transport au diferite istorii, care este furată...majoritatea sunt furate din Uniunea Europeană."

Șoferii cu care am interacționat au fost cooperanți cu polițiștii de frontieră, fiind convinși că au toate actele în regulă.

VLADIMIR TOCILĂ, comisar, Poliția de Frontieră: "-S-a întâmplat să aveți cazuri în care șoferii nu au vrut să vă prezinte actele? -Da, sunt persoane care cer actele corespunzătoare sau se indignează."

Operațiunea de verificare și identificare a automobilelor furate a început la începutul lunii august și va dura până la sfârșitul acestei luni. Până acum au fost depistate șapte automobile furate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie