Răufăcătorii de toate soiurile s-au orientat rapid: faptul că lumea poartă masă de protecție îi poate avantaja în acțiuni criminale
Social 10 iulie 2020, 21:33 | 1038

Răufăcătorii de toate soiurile s-au orientat rapid: faptul că lumea poartă masă de protecție îi poate avantaja în acțiuni criminale. Identificarea infractorilor cu măști pe față a devenit o provocare pentru polițiștii din toată lumea. Republica Moldova nu este o excepție.

Oamenii legii spun că identificarea infractorilor care își camuflează fața necesită multă muncă. Potrivit poliției, cele mai dese sunt infracțiunele de escrocherie: furt, jaf, ori înșelăciune. De altfel, și psihologii avertizează că purtarea zilnică a unei măști poate duce la o creștere a comportamentului antisocial. La începutul pandemiei, instituțiile de drept din toată lumea au raportat o creștere rapidă a infracționalității. Poliția Republicii Moldova nu dispune însă de date statistice cu privire la delictele comise în măști. 

La începutul lunii curente, Alexandru a rămas fără bicicletă. I-a fost furată chiar din scara blocului. Nu l-a ajutat nici lanțul antifurt.

Băiatul a chemat poliția. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate pe blocul vecin se vede cum doi tineri dau târcoale în jurul casei la ceas târziu. Ambii - cu măști și gluga trasă pe cap...

Cercetările științifice arată că purtarea zilnică a unei măști poate fi însoțită de o creștere a comportamentului antisocial - adică tot felul de acțiuni care pot trimite oamenii în închisoare.

Potrivit poliției, criza COVID-19 a scăzut criminalitatea cu 10 la sută față de aceeași perioadă anul trecut, pentru că experții de aici au anticipat evenimentele.

Identificarea infractorilor care își camuflează fața necesită multă muncă, afirmă specialistul.

La începutul pandemiei, instituțiile de drept din toată lumea raportau o creștere rapidă a infracționalității. Europol, de exemplu, avertiza despre o răspândire a faptelor de înșelăciune în UE. Poliția Republicii Moldova nu dispune de date statistice cu privire la delictele comise în măști. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie