Potrivit epidemiologilor, tulpina indiană a COVID bântuie de mult timp în Republica Moldova
Social 23 iulie 2021, 19:28 | 1442

Tulpina indiană a fost confirmată oficial în Republica Moldova. Asta după ce Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie din Berlin.

Conform rezultatelor recepționate, din cele 15 probe expediate, 12 au fost confirmate cu tulpina Delta. Potrivit autorităților din sănătate, varianta indiană are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca „varianta britanică”. Laboratorul virusologic al ANSP continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației noilor tulpini ale virusului SARS COV-2. Precizăm că, în ultimele 24 de ore, alte 119 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, după efectuarea a 5.959 de teste. Patru persoane au decedat. Subiectul noilor tulpini ale virusului a fost discutat aseară la emisiunea „Cabinetul din umbră” cu medici din prima linie. Aceștia s-au arătat alarmați de reticența populației de a se vaccina și au explicat că fără o imunizare colectivă, nu vom putea reveni la o viață normală.

VIOREL PRISĂCARU, epidemiolog, doctor habilitat în medicină, profesor universitar: "Eu ca epidemiolog vă spun la sigur că circulă pentru că nu poate să nu circule. De ce? Pentru că nu suntem izolați. E de ajuns o persoană să importe virusul și de acum începe să se răspândească în țară aici și să-i prinzi urma e foarte greu mai ales că noi n-avem metode de determinare. Dacă noi ne vaccinăm cu vaccinul presupunem Astra Zeneca sau alt vaccin, tot ne protejăm față de virusul dat. Virusul Delta, da, el este mai contagios, dar nu formează forme mai grave. De ce? Fiindcă el nimerește în organism imunizat de acum. Dar se răspândește mai repede, are proprietatea asta de contagiozitate mai mare, ăsta-i pericolul mare."

VICTOR COJOCARU, șeful secției Terapie Intensivă Spitalul Clinic Republican: "Varianta Delta e mai agresivă. Coeficientul e 1,8. Asta înseamnă că de 1,8 ori mai mulți bolnavi gravi care nimeresc în terapia intensivă. Aici un rol foarte important va fi să ajungă la populație particularitățile variantei respective, că aici se îmbolnăvesc tineri, se îmbolnăvesc deja și copii. Și de aceea, să nu ne îmbătăm cu apă rece că se duce COVID-ul, să nu ne îmbătăm cu apă rece că-s mai puține cazuri. COVID-ul clasic îndeosebi ataca persoanele cu comorbidități. Varinta Delta atacă mai mult tineri și fără comorbidități. Prin ce se lămurește, prin răspuns hiperergic la infecția respectivă."

ADRIAN BELÎI, șef Departamentul de anestezie și terapie intensivă IMU": "În mod sigur acum suntem mai pregătiți deoarece există și specialiști pregătiți cu experiență trecută profesională și dotările care au fost făcute pe parcursul epidemiei. Mai există și anumit stocuri de protecție, de materiale dezinfectante și alte consumabile. În acest sens, dacă se pornește epidemia într-un trend ascendent și accelerat, prin reglementări se pot reactiva spitalele și alte unități de terapie intensivă. Cea mai ieftină și cea mai eficientă metodă este prevenția și acționarea corectă acum este promovarea vaccinării și oferirea tuturor posibilităților pentru ca populația să vină și să se vaccineze în punctele existente astăzi."

VIOREL PRISĂCARU, epidemiolog, doctor habilitat în medicină, profesor universitar: "Toate vaccinurile sunt bune, vă asigur eu! Toate vaccinurile sunt bune! Sunt diferite metodologii de obținere a vaccinului, ce-i drept, dar vaccinurile practic toate-s bune!"

Epidemiologul Viorel Prisăcaru a explicat în cadrul emisiunii de ce numărul cazurilor de infectare a început din nou să crească.

VIOREL PRISĂCARU, epidemiolog, doctor habilitat în medicină, profesor universitar: "Anume azi se răspândește că noi am anulat acele restricții pe timp de pandemie, care nu trebuie de făcut lucrul ăsta. Nici într-un caz nu trebuia de făcut! Noi trebuie să ne conformăm măsurilor propuse de specialiști dacă vrem să ne fie bine, să nu ne îmbolnăvim, să nu facem infecția. Și nu putem să ne relaxăm așa cum ne-am relaxat acum. Extraordinar! Parcă am fost scăpați din lanț toți! Și să știți un lucru: că eu nu învinovățesc atât populația. Da, într-adevăr populația nu conștientizează ceea ce se întâmplă. Eu învinovățesc autoritățile, autoritățile! "

Epidemiologul mai spune că cel mai mare pericol îl vede la începutul anului de învățământ.

VIOREL PRISĂCARU, epidemiolog, doctor habilitat în medicină, profesor universitar: "Dacă noi mergem mai departe cu acest tempou, crește morbiditatea, situația se înrăutățește, ajungem la 1 septembrie și iar din nou trecem la online? Al treilea an să trecem la online este distrugerea învățământului. Dacă noi am conștientiza problema asta, autoritățile ar pune accent pe aceea ca să facă tot posibilul ca pe timp de vară când situația este favorabilă, să micșorăm morbiditatea, să putem intra în 1 septembrie, dar noi nu facem asta. Cum așa ceva? Când știi că începe anul de învățământ, numai 30% din profesori sunt vaccinați. De ce nu conștientizăm problema?! "

Viorel Prisăcaru vine cu un sfat către autorități.

IOREL PRISĂCARU, epidemiolog, doctor habilitat în medicină, profesor universitar: "Să nu irosim vaccinul Johnson & Johnson pentru altcineva, ci să vaccinăm învățătorii că are o singură doză. De obligat la urma urmei. Avem tot dreptul de a obliga contigentele cu risc. Eu nu zic toată populația. "

Emisiunea Cabinetul din Umbră poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de joi, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie